Přírodní koupání ve středních Čechách neublíží. Jen v Županovicích na Slapech jsou sinice

7. červenec 2022 22:04
Zprávy

Většina středočeských přírodních koupališť má nadále výbornou kvalitu vody. V Županovicích na slapské přehradě hygienici koupání nedoporučují citlivým lidem kvůli výskytu sinic.

Na všech dalších místech, kde hygienici kvalitu vody zjišťovali, ji hodnotili stupněm jedna nebo dva na pětistupňové škále. Voda je tedy vhodná ke koupání, respektive má mírně zhoršené vlastnosti. Vyplývá to z výsledků měření, které středočeští hygienici zveřejnili na webu.

Stupněm tři, který označuje zhoršenou jakost vody nevhodnou ke koupání pro vnímavé jedince, vyhodnotili hygienici koupaliště Županovice na Příbramsku. Lidem se sníženou imunitou, případně alergikům, dětem či těhotným ženám doporučují, aby se po vykoupání osprchovali.

Mírně zhoršenou kvalitu vody, kterou hodnotí hygienici stupněm dva, má písník v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku, jezero Ostrá na Nymbursku, Živohošť na Slapské přehradě, koupaliště Vyžlovka u Prahy a koupací lokality Lavičky, Popelíky, Trhovky a Podskalí na Orlíku.

Oproti poslednímu měření se zlepšila kvalita vody v rybníku Jureček v Říčanech, je na stupni jedna.

Mladá Boleslav v neděli zprovoznila letní pláž s menším montovaným bazénem na mladoboleslavském Severním sídlišti, bude otevřená do konce prázdnin. Od začátku července je také po rekonstrukci otevřeno kladenské koupaliště Sletiště. Své místo ke koupání mají i obyvatelé Kosmonos.

zdroj: ČTK
Spustit audio