Přírodní rezervace Dubensko na Rokycansku je plná zajímavých stromů

19. květen 2020

Přírodní rezervace Dubensko se rozkládá na levém břehu řeky Berounky nedaleko obce Zvíkovec na Rokycansku. A opravdu je v ní co obdivovat. Například mohutné duby, buky, habry a také jedny z nejvyšších tisů červených u nás.

Stromy si tady rostou podle svého. V přírodní rezervaci neprobíhá žádná těžba, ani žádné úpravy. Vše se nechává na samotné přírodě. Vidět můžete všechny fáze růstu stromů. Od malých boučků, doubků a tisů po dávno odumřelé kmeny starých stromů.

Při posledním sčítání tady botanici objevili 150 jedinců tisu červeného. Některé exempláře patří se svojí výškou 17 až 20 metrů mezi nejvyšší v Česku. Tis spolu s dalšími stromy vytváří velice zajímavou až romantickou atmosféru. A čeho si při procházce určitě také všimnete, je až neobvyklé ticho. Hustý les totiž tlumí všechny ruchy civilizace a neruší vás ani dálkové lety vysoko na nebi.

Tis a lilie

Podrost smíšeného lesa je domovem pro celou řadu dalších rostlin a také živočichů. Roste tu i lilie zlatohlavá, zvaná též lilie zlatohlávek. Projít se po poměrně hodně příkré stráni přírodní rezervace Dubensko je krásný zážitek. Zvlášť teď na konci podzimu s příchodem zimy, kdy ještě zlaté popadané listí ve svahu nepokryl sníh.

Rezervace Dubensko se jmenuje po vrchu v Plaské pahorkatině. Někde se území také říká Dlouhý hřeben. Rezervace je součástí chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko, které se rozkládá hlavně ve Středočeském kraji. Dubensko ale ještě leží v kraji Plzeňském.
Přírodní rezervace zde byla vyhlášena už v roce 1965.

Tisů je tu všude mnoho

A kudy sem? Přijít můžete ze dvou směrů. Buď po lesní cestě od asi tři kilometry vzdálené obce Chříč, nebo z druhé strany od Zvíkovce, podél potoka Javornice po červené turistické trase.

autor: Pavel Halla | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio