Přírodní rezervace Peklo a Krkanka na Pardubicku nabízejí krásy divoké přírody

21. leden 2014
Česko – země neznámá

Mezi Křižanovickou a Práčovskou přehradou na Pardubicku vytvořila řeka Chrudimka v žulových horninách nasavrckého masivu hluboké údolí, které nabízí pestrou přehlídku přírodních krás. Tohle zákoutí padlo do oka už Keltům v mladší době železné. Právě na tomto místě vybudovali jedno z nejvýznamnějších opevněných sídel na území dnešní České republiky.

Po výstavbě Křižanovické přehrady v padesátých letech dvacátého století existovala varianta, že řeka ze svého koryta docela zmizí. To se naštěstí nestalo a návštěvníky tak čeká procházka strmým údolím okořeněná překonáváním popadaných stromů a opatrným broděním Chrudimkou.

Přijďte obdivovat krásy přírody na 200 hektarech

Dvě navazující přírodní rezervace Krkanka a Strádovské Peklo byly vyhlášeny na začátku devadesátých let a zahrnují území o rozloze téměř 200 hektarů.

Přírodní rezervace Strádovské Peklo a Krkanka na Pardubicku

Vyskytuje se tady mnoho chráněných druhů rostlin a živočichů, ve skalách sídlí výr velký, který je symbolem CHKO Železné hory. V řece Chrudimce se dá zahlédnout vranka obecná, rybka, která neplave, ale skáče, a v nedaleké Slavické oboře hnízdí vzácný čáp černý.

Najdeme tu také tři metry vysoký vodopád při ústí potoka do Chrudimky. Údolí je přístupné zejména z pravého břehu po zelené a modré turistické trase. Celým územím navíc prochází naučná Keltská stezka Železnými horami.


Zvětšit mapu

autor: kop
Spustit audio