Přírodní rezervace Ve Studeném odhaluje na podzim mohutné padlé stromy, které těší zejména mykology

23. listopad 2018
Česko – země neznámá

Národní přírodní rezervace u města Sázavy ve Středočeském kraji se jmenuje Ve Studeném.  Zajímavý název získala díky své poloze. Jde o prudký severní svah Spáleného vrchu, kde bývá vždy o něco chladněji než v okolní krajině. Zimy se tam ale bát nemusíte, protože během procházky vás před větrem budou chránit silné vzrostlé stromy, které dosahují stáří až 200 let.

Díky těžko přístupnému terénu tu poslední velké hospodářské zásahy proběhly před více než 100 lety. Ve Studeném si tak můžete vychutnat pohled na velmi starý prales, který na podzim odhaluje skryté krásy, například vzácné saprotrofní houby.

Procházka skrz prales není bohužel bezpečná, ale velmi dobře si ho můžete prohlédnout z okružní cesty, na kterou se napojíte od jihu z Dojetřic nebo ze severozápadu od železniční zastávky Stříbrná Skalice, kudy vede romantická trať Posázavského Pacifiku. Padlé stromy se vzácnými houbami jsou i v těsné blízkosti cesty, takže o nic nepřijdete. Samotný prales je obklopen krásnými lesy. Na rezervaci vás upozorní až dvojité červené pruhové značení na vybraných stromech.

Jaro i podzim přináší jedinečnou barevnost

Ve Studeném najdete především krásnou a divokou přírodu. Tomuto typu les se říká květnatá bučina. Na jaře se celá paleta barev koncentruje do podrostu. Rostou tu vzácné jarní květiny - lecha jarní, jaterník trojlaločný, kopytník, kyčelnice a mnoho dalších. Návštěva je ale úchvatná i na podzim, kdy se plejáda barev přesune do korun stromů. Rostou tu převážně buky a javory, ale také habry a lípy. Z jehličnanů je možné zahlédnout jedle a smrky.

Právě listopad přitom přináší tajuplnou atmosféru, mohutné padlé stromy i vysoké několikametrové pařezy v mlhavém oparu vypadají opravdu tajemně. A listy buků hrají od zelené přes okrovou, až po světle a tmavě hnědou. Nejbarevnější javory naopak od barvy světle žluté po tmavě červenou. Přes kmeny stromů si navíc na podzim můžete vychutnat pohled na město Sázavu, které prosvítá hluboko dole pod strmým svahem.

Území je přitom významné i díky houbám. Z tvrdohub se tu vyskytuje kriticky ohrožená bolinka černohnědá, dřevomor Chestersův či silně ohrožená mozkovka rosolovitá. Kvůli stáří pralesa je na území rezervace velké množství padlých stromů. A právě ty na podzim odkrývají velké množství saprotrofních hub, kterých byste si v létě kvůli bujné vegetaci vůbec nevšimli. Velké padlé kmeny hostí i celou řadu živočišných organismů - od drobných mnohonožek a svinulých až po brouky.

Spustit audio