Přívaly sněhu komplikují dopravu na silnicích i na železnici

7. březen 2005

Ač máme už sedmý březnový den, počasí nám stále nedává sebemenší naději na příchod jara. Značná část republiky se znovu topí v přívalech čerstvého sněhu. Lidé už často nemají ani kam sníh odklízet. Hory varují před akutním nebezpečím pádů lavin. V Krkonoších dnes ráno vyhlásili čtvrtý stupeň lavinového nebezpečí. O víkendu tam připadlo místy až půl metru sněhu, fouká silný vítr a riziko samovolného uvolnění lavin je velmi vysoké.

Řada z nás se do nového pracovního týdne musela doslova probrodit. Platí to jak pro řidiče, tak i pro železničáře. Mnoho lidí v Libereckém kraji proto dorazilo do práce pozdě. Vlaky, které je totiž denně vozí do škol nebo do zaměstnání, měly často až tři čtvrtě hodiny zpoždění. Asi nejhorší situace je na frekventované trati mezi Libercem, Jabloncem nad Nisou, Tanvaldem a Harrachovem.

Pluhy a sněhové frézy pracovaly na trati mezi Libercem a Harrachovem po celou noc, přesto je sjízdná jen s obtížemi. Dráhy nasadily samotné motorové vozy, protože přívěsné vagóny by ve sněhu neutáhly. Silný vítr navíc zafoukává trať sypkým prachovým sněhem.

Dopravu komplikují také až tři metry vysoké sněhové mantinely okolo trati. Přibývající sníh už není kam odhrnovat. Železničáři mají plno práce i na nádražích, kde čistí výhybky.

Na Kutnohorsku a Kolínsku vadí na silnicích sněhové jazyky. Ty se kvůli silnému větru tvoří v celé oblasti. Silničáři nasadili do terénu veškerou techniku včetně smluvně najatých traktorů.

Kvůli větru se jim daří nový sníh odklízet jen s vypětím všech sil. Všechny komunikace ale zůstávají sjízdné. Silnice I. třídy jsou většinou po chemickém posypu mokré, na vozovkách nižších tříd ještě místy leží rozbředlý sníh.

Jeseničtí silničáři pomalu nevědí, kam se sněhem. Tento problém je trápí zejména ve vyšších polohách. Místy se totiž podél silnic tvoří více než dvoumetrové bariéry. Hromady sněhu ale lemují cesty také v podhůří. Silničářům nezbude nic jiného, než do terénu nasadit teleskopický nakladač.

Ten se pokusí bariéry snížit a sníh rozhrne do stran - v obcích je to ale velký problém, protože už většinou není kam. Tak se stává, že hromady sněhu končí v příkopech a dokonce i u někoho na zahradě. Vyvážet sníh mimo vesnici si silničáři nemohou dovolit; nemají na to peníze, techniku, ani čas.

S čerstvým sněhem bojují silničáři na Jesenicku i dnes. V údržbě jim ale často brání i parkující vozidla. Sypači s pluhy kolem nich nemohou vůbec projet. Řada komunikací je totiž hodně zúžená. Jinak jsou všechny se zvýšenou opatrností sjízdné.

autoři: mta , aja , Milan Brunclík , Michal Trnka
Spustit audio