Přívoz nahradí strženou lávku přes Labe v Nymburce. Jezdit začne zadarmo v září

22. srpen 2018 15:52

Nymburk zavede na Labi přívoz. Loď s kapacitou padesát míst spojí břehy řeky od začátku září. Využívat ji budou moci i rodiče s kočárkem i cyklisté. 

"Loď bude mít pravidelný jízdní řád, v pracovní dny bude jezdit od 7 do 19 hodin, v sobotu od 8 do 19 hodin a v neděli od 10 do 19 hodin. Plavba je odhadována na pár minut a bude zdarma," uvedl mluvčí nymburské radnice Petr Černohous. 

Nástupní mola pro přívoz budou v místě střžené lávky. Provoz přívozu bude zajišťován na znamení. Bude-li někdo chtít převézt a loď bude u opačného břehu, mávne na kapitána, který přijede. Na molech bude k dispozici také telefonní číslo na posádku

Za provoz lodě Blanice zaplatí radnice 200 tisíc korun. 

Varianta přívozu byla podle starosty Pavla Fojtíka ze Změny pro Nymburk zvažovaná už letos v lednu, nakonec město od 15. ledna zavedlo bezplatnou autobusovou dopravu mezi náměstím Přemyslovců a Zálabím.

Na druhou stranu řeky se lidé dostanou také přes železniční most nebo hydroelektrárnu, cesta je zhruba kilometr dlouhá.  

Pěší lávku přes Labe uzavřelo město loni v prosinci kvůli havarijnímu stavu. Hrozilo, že se zřítí stejně jako lávka v pražské Troji. Později pod ní plavební správa zakázala proplouvat i lodím.

Stavební dělníci za pomoci vypůjčených tanků od hasičů strhli lávku začátkem srpna. 

autor: Michal Trnka
Spustit audio