Pro Jana Holuba je dřevo celoživotní vášní. Na dřevorubecké soutěže trénuje v Kostelci nad Labem

6. leden 2020

Jana Holuba dřevo provází od mládí. Je to doslova jeho celoživotní vášeň. Začínal jako dřevomodelář a postupně se profesně začal zabývat rizikovému kácení stromů. Jeho firmu na kácení stromů najdete v Kostelci nad Labem. Ale málokdo z klientů, kteří si Jana Holuba k pokácení stromu objednají, ví, že se zároveň setkávají se členem české reprezentační štafety pro MS v dřevorubeckých sportovních disciplínách.

Jan Holub byl poprvé nominován v roce 2014 a místo v národním týmu si podržel dodnes. Patří do světové elity v několika sekacích dřevorubeckých technikách, a to v těch, které využívají motorové pily. V roce 2016 nastoupil v české sérii do osmi kvalifikací a skončil čtyřikrát první, třikrát druhý a jednou třetí. Své umění našemu publiku představil v listopadu 2019, kdy se v České republice v pražském Průmyslovém paláci poprvé konalo Mistrovství světa Stihl Timbersports v dřevorubeckých sportech. Český tým zopakoval ve velké světové konkurenci páté místo a skončil jako druhý nejlepší evropský tým.

Jan Holub je úspěšný i na dřevorubeckých soutěžích

Pro rizikové kácení stromů Jan Holub potřebuje především kvalitní motorové pily. Sekací techniky jsou ale skutečnou doménou a také vášní. K dokonalému ovládnutí závodní sekyry mu pomáhají i fyzické dispozice, především dlouhé paže. V roce 2009 se v Praze poprvé zúčastnil kempu dřevorubeckých technik Timbersportu. Právě tam si také poprvé vyzkoušel sekací techniky a doslova mu učarovaly. Přitom právě sekací techniky vyžadují dokonalé ovládnutí techniky – především správný úhel záseku a přesné navazování. Tedy umění, které se získává pouze tréninkem a praxí. Ostatně jak Jan Holub prozradil, při sekání se soustředí pouze na místo, kam sekyra dopadá, aby seky na sebe zcela navazovaly.

Jan Holub je úspěšný i na dřevorubeckých soutěžích

Sekání je pro Jana Holuba vášeň. Po celodenní práci s motorovou pilou si chvilku odpočine, ale následně pilu vymění za sekyru a na dvoře domu již pokračuje v tréninku. Trénink je sice namáhavý, ovšem ještě náročnější je jeho samotná příprava…Na dvoře Jana Holuba najdete velké haldy objemných špalků dřeva, které Jan Holub dokáže během několika sekund přesekat. Jak sám říká, to už je ale pouze ta „třešinka na dortu“. Stejně tak náročné je totiž množství dřeva na trénink zajistit. Příprava začíná zajištěním i zakoupením dřeva a pokračuje krok za krokem od pokácení vhodného stromu, jeho rozřezání, opracování až k jeho převezení domů na dvůr, kde teprve může začít trénink… Ostatně v sekacích technikách Timbersportu může obstát pouze ten, kdo má pro dřevo nejen vášeň, ale navíc se nebojí tvrdé práce.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio