Pro Lucii Chytrou je judo životní láska, zábava i radost z pohybu

1. září 2022

Životní příběh judistky Lucie Chytré je obrovskou motivací pro děti i dospělé. V reprezentaci České republiky dosahovala ve světových pohárech na stupně vítězů. Po úraze se dokázala na tatami vrátit a pravidelně se stává Mistryní ČR. Letos byla uvedena do Síně slávy Mělnicka a následně také do Síně slávy v celém Středočeském kraji.

Lucie Chytrá s judem začínala v Kralupech nad Vltavou, odkud pochází. Judo jí přirostlo k srdci už v dětství a rozhodla se mu věnovat po celý život.

Z Kralup přešla na Sportovní gymnázium Nad Štolou v Praze, připravovala se v klubu Sokol Praha-Vršovice pod vedením Zdeňka Kasíka a pokračovala ve studiích na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Trénink měla 2 x až 3 x denně a při studiích měla kolem sebe především kamarády sportovce. Sport se tak přirozeně odvíjel ruku v ruce i se soukromým životem.

Zápas, který byl nejtěžší ze všech

Své první velké zahraniční úspěchy získávala už v juniorské reprezentaci. Od roku 2005 s velkými ambicemi pokračovala i v české seniorské reprezentaci a závodila po celém světě. V evropském poháru stála pravidelně na stupních vítězů a v roce 2009 dosáhla na 3. místo na světovém poháru v mongolském Ulánbátaru.

V roce 2011 jí po dalším velkém úspěchu na světovém poháru v rakouském Oberwartu (3. místo) postihly vážné zdravotní komplikace. Při ligovém zápase utrpěla po nasazené technice škrcení cévní mozkovou příhodu, ochrnula na ruku i nohu a svaly obličeje.

Musela předčasně zanechat vrcholové sportovní kariéry, ale její schopnost vítězit se projevila i v přístupu ke svému zdraví. Nikdy si nepřipustila, že by se jí nemělo podařit se uzdravit. Učila se znovu mluvit, číst, psát i běhat. Zcela se zotavila a po rekonvalescenci se k judu opět vrátila.

Trenérka, která umí děti pro judo nadchnout

Díky vrozené náchylnosti k onemocnění cévní mozkovou příhodou ale musela své vrcholové působení v reprezentaci České republiky ukončit. Naplno se věnuje trenérské činnosti a mladým má rozhodně co předávat - nejen svoje zkušenosti z juda, ale ty životní. Ostatně ví, jak skvělý sport je judo právě pro děti a mládež.

Judo je podle Lucie Chytré hezké v tom, že děti jsou stále v kolektivu a pracují jeden s druhým, judo je přirozeně rozvíjí a proto je i baví. Dnes působí jako trenérka Sportovního Gymnázia Kladno a je předsedkyní Trenérsko-metodické komise pro Středočeský kraj a trenérka Sportovního centra mládeže Prahy a Středních Čech.

Trénuje také mladé judisty v klubu Kladno N62 a v mateřském oddíle v Kralupech nad Vltavou. Děti i mládež především vede k radosti z pohybu, chce, aby je judo bavilo. Také jim předává některé své cenné životní zkušenosti - především, že co si člověk neudělá sám, to nemá, a proto je každý svého štěstí strůjcem.

Když je i závodění pro radost

Lucie Chytrá je ale v oblasti sportu osobností, která získává uznání i mimo samotné soutěže. Například v r. 2019 jí bylo uděleno Ocenění za významný přínos v oblasti sportu, titul Profesionální trenérka roku 2020 od Komise rovných příležitostí ve sportu Českého olympijského výboru.

Letos byla uvedena do Síně slávy Mělnicka a následně také do Síně slávy v celém Středočeském kraji.

Judo je pro Lucii Chytrou celý její život i velká láska. Přestože je trenérská činnost dnes její hlavní aktivita, k judu se dokázala na vysoké úrovni vrátit. Je členkou Sokola Praha Vršovice, kde se připravuje na soutěže. Ačkoliv je pro ní každý závod svým způsobem zdravotním rizikem, každoročně startuje na mistrovství České republiky v judu, kde pravidelně získává 1. místo. Svůj zatím poslední titul Mistryně ČR si odnesla v loňském roce.

Pravidelně závodí také na soutěži Mistrovství ČR družstev žen, kde všechny zápasy vyhrála. Závody jsou pro ní adrenalin, který jí chybí. Chce si navíc ověřit, že je ještě stále v tak dobré kondici, aby mohla vyhrát. Ostatně v judu se sečte každá zkušenost. Vítězství proto není pouze o síle. Je to i otázka techniky a zkušeností.

Spustit audio

Související