Pro mě je největším strašákem bezzásahovost území, říká starostka k plánovanému Národnímu parku Křivoklátsko

6. prosinec 2022

Hostem pořadu K věci byla Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves za Sdružení nezávislých kandidátů.

Na konci září zveřejnilo ministerstvo životního prostředí na své úřední desce záměr o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko. Proti tomu už dlouhé měsíce předtím protestovali starostové obcí v této oblasti, včetně starostky Karlovy Vsi. Od 20. září běží devadesátidenní lhůta pro podání připomínek k tomu návrhu.

"Obec Karlova Ves ještě námitku nepodala, ale v současné době připravujeme a pomáháme občanům, kteří mají své nemovitosti buď v ochranném pásmu národního parku nebo přímo v navrhovaném Národním parku Křivoklátsko. Já za sebe jsem už připravila asi 60 námitek pro místní obyvatele a společně se dalšími starosty takto postupujeme v každé obci," popisuje aktuální stav v souvislosti s podáním připomínek starostka Karlovy Vsi.

V současné době vzniká Svazek obcí Křivoklátska, zatím do něj vstupuje asi 30 obcí. Další čekají na schválení záměru novými zastupitelstvy a pravděpodobně přistoupí v lednu.

Obávají se omezení pohybu

Podle Ministerstva životního prostředí by se život obyvatel v plánovaném národním parku a jeho okolí neměl po vyhlášení změnit. Starostové obcí jsou však jiného názoru a mají obavy například z možné zonace území a s tím souvisejícím případným omezením pohybu osob v parku.

Na svém postoji proti vyhlášení parku by však Iveta Kohoutová nic nezměnila ani po ujištění, že se by se omezení pohybu osob nijak nerozšiřovalo.

"Za sebe můžu říct, že já ten názor nezměním, protože pro mě je určitě největším strašákem bezzásahovost území. Mám obavu z toho, že se zneprůchodní území. Tím, že kde jsou teď cesty, tak se nechají zapadat suchým dřevem nebo se přeorají, a že to území začne být jako neprůchozí a tím vlastně bezzásahový. A Karlova Ves je v takový lokaci, že opravdu kolem celé obce je les. Lidi tam jsou s ním spjati od nepaměti a nechci, aby měli omezení v tom, že by nemohli jít tam, kam oni nebo jejich rodiny chodili celá léta. Takže pro mě je toto takový strašák a určitě za mě ne," říká starostka.

Celý rozhovor si můžete poslechnout v audioverzi.

autoři: Tomáš Pancíř , JMys
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.