Pro návštěvu restaurace, divadla nebo sportoviště nestačí negativní test na koronavirus. Začíná platit nové nařízení vlády

22. listopad 2021

Pokud se chystáte do kavárny, restaurace, divadla, na koncert, nebo třeba sportovat, budete se nově muset prokázat dokončeným očkováním proti koronaviru nebo dokladem o prodělání covidu-19. Nařizují to nová opatření, která schválila vláda. Platit začínají ode dneška. Až na výjimky tak nebude stačit negativní výsledek testu. Certifikát by měl už při vstupu kontrolovat personál jednotlivých provozů.

Čtěte také

Restaurace, divadla, hotely, ale také sportoviště ode dneška nemůžou uznávat jako doklad tzv. bezinfekčnosti negativní test na koronavirus. Z nového nařízení vlády vyplývá, že do provozů se až na výjimky dostanou jen lidé s dokončeným očkováním nebo v posledním půl roce prodělaným covidem. Třeba i pití ranní kávy u stolku v kavárně tak ode dneška pro neočkované není možné.

Prokazovat se vůbec nemusí děti do 12 let, covidový certifikát nemusí mít také lidé do 18. roku věku. Ti, kteří se nemůžou nechat očkovat ze zdravotních důvodů, musí mít od lékaře potvrzení zanesené i ve státním Informačním systému infekčních nemocí. A výjimku mají i ti, kteří jsou rozočkování, tedy mají zatím jen první ze dvou dávek vakcíny, případně u jednodávkové vakcíny neuplynulo čtrnáct dní od aplikace. Ze znění nařízení vlády ale vyplývá, že tihle lidé se musí prokazovat při vstupech nejdéle 72 hodin starým negativním PCR testem.

V některých případech ale testy přípustné jsou. Prokazování testem bude nadále možné například při nástupu do lázeňské péče nebo při volbách do správních orgánů firem. PCR i antigenní testy se budou uznávat rovněž pro návštěvy nemocnic nebo zařízení sociálních služeb, nikoli však samotesty. Zaměstnavatelé i živnostníci nově musí jednou týdně testovat neočkované pracovníky, mohou k tomu použít antigenní testy, včetně samotestovacích sad.

autor: Adam Bejšovec
Spustit audio