Pro paní Jaroslavu Matoušovou je práce kastelánky na Sázavském klášteře životním posláním

18. březen 2022

Paní Jaroslava Matoušová na Sázavský klášter poprvé zavítala na studiích, když hledala zajímavé místo pro letní brigádu. Jako průvodkyně se vracela i později. Už 18 let se o Sázavský klášter stará jako jeho kastelánka. Sázavský klášter je pro ni místem, které má ráda, a kde plně pochopila poselství jeho zakladatele a prvního opata, sv. Prokopa.

Sázavský klášter na první pohled vypadá jako jedna z mnoha památek na území České republiky. Pokud si ale najdete čas na návštěvu, pochopíte jeho důležité místo v naší historii. Role kastelána – v tomto případně kastelánky – pak získává jiný rozměr.

Paní Jaroslava Matoušová původně vystudovala speciální pedagogiku a několik let také jako pedagožka působila. Na Sázavu se poprvé dostala v 18 letech, když hledala zajímavé místo pro letní brigádu. Jako průvodkyně se pravidelně vracela i později. Když se v roce 2003 narychlo hledal nový kastelán, bylo nutné najít někoho, kdo celý areál dobře zná. Paní „Slávka“ byla ideální volbou. Přišla pouze krátkodobě vypomoci. Nakonec zůstala a v roli kastelánky se o Sázavský klášter stará už 18 let.

Podmínky pro kastelána klášteře nejsou ideální

Kromě miniaturního prostoru k životu je hlavním problémem i chladné prostředí starých klášterních budov. Paní Jaroslava Matoušová ale říká: „Když má člověk nějaké místo rád, tak si dovede zvyknout i na méně hostinná období kalendářního roku. Důležité je, že se pohybujete v místě, kudy procházely dějiny…“ Většinu času v klášteře pobývá sama nebo s nejbližšími spolupracovníky. Turisty potkává pouze během sezony.

Jak ji dlouholetý pobyt na Sázavě ovlivnil? „Velmi rychle člověk vyzraje, dozraje, otuží se nejen tělesně, ale i psychicky. A začíná chápat a beze slov vnímat podstatu života sv. Prokopa a jeho následovníků.“

Významné centrum slovanské vzdělanosti

Díky sv. Prokopovi, prvnímu sázavskému opatovi a zakladateli, Sázavský klášter v 11. století intenzívně spolupracoval na mezinárodní úrovni s Kyjevskou Rusí a především s významným pravoslavným klášterem Pečerská lávra v Kyjevě, který hrál až do 16. století nejdůležitější roli v dějinách východního Slovanstva. Nelze se proto divit, že právě nyní na Sázavském klášteře visí ukrajinská národní vlajka a do volných prostor kláštera míří ženy a děti, které z Ukrajiny v současnosti prchají před válkou.

Paní Jaroslava Matoušová se jako kastelánka ujme také péče o to, aby právě v těchto prostorách našly potřebný klid i útěchu, a aby je dávná spojitost Sázavského kláštera s jejich vlastí posílila. Ostatně ví velmi dobře, že genius loci kláštera i jeho historie na návštěvníky skutečně působí. Zná to z vlastní zkušenosti. Návštěvníkům radí, aby si klášter prošli s průvodkyní, ale aby v něm pak také chvíli v klidu setrvali. Aby si toto místo nevnímali a nacítili... Většinou pak návštěvníci tvrdí, že jim je tu dobře a mají z pobytu zvláštní povznášející pocit.

Sázavský klášter je pro ni místem, které jí posilňuje

Paní Jaroslava Matoušová už jako kastelánka samozřejmě ví, kam přesně zajít pro potěšení a posilu. Ráda například chodívá načerpat sílu do Mariánské kapitulní síně. Mít na starosti tolik cenných exponátů je samozřejmě velká zodpovědnost, ale i tady má své oblíbené místo.

Oltář, který do roku 1756 stál v Sázavském klášteře

Často postává u vitríny s Kyjevskými listy - nejstarším staroslověnským rukopisem z 10. st, který má svůj původ na Velké Moravě. Originál je uložen v Kyjevě, na Sázavě je ale velmi kvalitní faksimile. Kontakt s touto památkou je sice pro ni osobně důležitý, ale dobře ví, že množství informací během prohlídky expozice Staroslověnská Sázava může některým rodinám dělat problémy. Kdysi pracovala jako speciální pedagožka a umí děti zabavit. Proto vás nesmí překvapit, že během prohlídky Sázavského kláštera potkáte několik přátelských koček, se kterými si mohou děti hrát a dopřát si „kočičí hladící terapii“. A nejen to. Pro děti i rodiče také připravila různé zábavné interaktivní programy s výtvarnými dílničkami, takže si návštěvu užije opravdu celá rodina.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.