Pro Pavla Eclera je místo kastelána zámku Veltrusy životní výzva

24. březen 2023

Zámek Veltrusy byl v roce 2002 zcela poškozen povodněmi. Jeho postupná renovace byla skutečnou výzvou a to zaujalo tehdejšího kastelána zámku Bučovice, Pavla Eclera. Právě v Bučovicích získal pověst krizového manažera. Své schopnosti uplatnil při celkové renovaci veltruského zámeckého areálu. Dnes si k zámku vytvořil až osobní vztah.

Pavel Ecler pochází z Brna, kde také vystudoval gymnázium i Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity Brno v oboru Historie-pedagogika. Jeho první významné pracovní zkušenosti byly v Národním památkovém ústavu Brno a v roli kastelána zámku Bučovice, kde sehrál významný podíl na rekonstrukci zámku, zdvojnásobení návštěvnosti a vytvoření základu pro rekonstrukci zámeckého parku. Právě v Bučovicích získal pověst krizového manažera a to nasměrovalo jeho další pracovní příležitosti.

Čtěte také

V jeho životní i profesní cestě byl zlomový rok 2008. Tehdy přijal nabídku na pozici kastelána zámku Veltrusy a sehrál zde významný podíl na celkové rekonstrukci tohoto největšího zámeckého areálu v České republice.

Ostatně jedná se o jedinečnou památku. Barokní zámek Veltrusy nechal jako své reprezentační sídlo vybudovat Václav Antonín Chotek v roce 1723 a celý zámecký areál byl od počátku budován s velkorysou barokní koncepcí.

Výzva těžší, než se předpokládalo

Ačkoliv Pavel Ecler pochází z Brna, Veltrusy ho přilákaly díky pracovní příležitosti, kterou povodněmi poškozený areál v roce 2002 představoval. Přijmout roli kastelána na zámku Veltrusy byla skutečná výzva, a to Pavla Eclera zaujalo.

Čtěte také

Celý zámecký areál byl po povodních v roce 2002 zcela poničen a bylo nutné zahájit jeho postupnou revitalizaci. Příprava oprav byla náročná a často doslova nepředvídatelná s ohledem na závažnost poškození. S opravou takto rozsáhlého areálu nikdo z odborníků zkušenosti neměl a nebylo možné odhadnout skutečné problémy, které při renovaci nastanou.

Nejtěžší byl rok 2013, kdy hrozily další povodně a Pavel Ecler sehrál významný podíl na záchraně zámeckého areálu. Tehdy hrozilo, že se postupně opravovaný areál znovu poškodí a na tyto okamžiky Pavel Ecler dodnes nerad vzpomíná.

Náročné opravy

Krize se podařilo překonat a postupně se renovoval zámecký park, zahradní budovy a v posledních letech také samotný zámek. Hlavní prohlídkové okruhy se otevřely v roce 2021 a v současnosti se už dokončují pouze poslední části reprezentativních zámeckých prostor.

Budova s vytrhanými podlahami a omlácenými zdmi najednou získávala zpět svou krásu. Před zraky Pavla Eclera se postupně vynořoval zámek nový a s nadsázkou říká, že si na jeho nádheru musel chvíli zvykat. Zámeckému areálu Veltrusy věnoval už tolik energie a péče, že si k němu vytvořil až osobní vztah.

Veltrusy, místo pro celoroční vyžití

Některé části zámku jsou otevřené i během zimních měsíců. Například prohlídkový okruh „Aristokracie: začátek konce“, který nabízí pohled do života a osudů posledních dvou generací majitelů veltruského zámku.

Čtěte také

Originální je ale výstava zvaná „Laboratorium“. Je umístěná do budovy bývalého špýcharu. Návštěvníci tu získávají příležitost nahlédnout pod pokličku běžného provozu zámku, seznámit se s historií jeho obnovy od povodní 2002 a vyzkoušet si práci badatele, archeologa i restaurátora.

Od dubna se otevřou další prohlídkové okruhy – „Zlaté časy ve službách císařovny“, který připomíná barokní slávu zámku a návštěvu císařovny Marie Terezie. Návštěvní okruh „Rodinný život pana hraběte“ naopak představuje soukromý apartmán šlechtice, připravený podle soukromých deníků hraběte Arnošta Chodka.

Zámecký park Veltrusy je otevřen celoročně a je jedinečným místem k odpočinku a relaxaci v každém ročním období.

Spustit audio