Pro Petra Hampla je venkovní patina na starých vozech krásou

19. listopad 2021

Petr Hampl z Poříčan u Prahy je svou profesí autoopravář. V autech se pohybuje odmalička. Ve svém autoservisu v pracovní době opravuje vše, co na současných vozech nefunguje. O to více si cení veteránů, které prověřil čas. Jeho velkým koníčkem je vracet velké staré americké vozy zpět do života.

Nejprve se Petru Hamplovi začaly líbit staré americké tříkolové traktory. Pro svůj ranč a koně si nejprve pořídil tříkolový traktor americké značky McCormick z roku 1948. Dnes už má podobné traktory tři a postupně začaly přibývat i další odtahové vozy.

Tito veteráni známých amerických značek nás vrátí do 60 a 70 let minulého století. A jak s nadsázkou o sobě říká, se svou „prostornou“ figurou pro sebe potřebuje prostorné auto.

V pracovní době za peníze, ve volném čase pro radost

Velkým koníčkem Petra Hampla je vracet staré vozy ve volném čase zpět do života. Některé jeho vozy jsou skutečnou raritou, a tak je rád jako člen Klubu přátel US Cars předvádí i na různých výstavách. Jakmile nahodí motor jednoho ze svých vozů, vždy se všichni seběhnou a obdivují krásný zvuk motoru.

Pro svůj traktor McCormick z roku 1948 si pořídil i další odtahové historické vozy

Pan Hampl si zakládá na tom, aby vozům zachoval jejich patinu, ale opravuje vše, co zaručí jejich plnou funkčnost. V rámci oprav je nutné zcela renovovat i kabinu řidiče. Vše ale inovuje v původním stylu. Ostatně interiéry jeho amerických odtahových vozů Chevrolet nebo International jsou skutečně velmi prostorné a s nadsázkou připomínají „obývák“.

Pro traktor bylo potřeba koupit i pořádný „odtahovák“

Ostatně jeho vůz značky International z roku 1967 je kompletně funkční odtahovací vyprošťovací jeřáb. Panu Hamplovi se na tomto voze líbí, že je to ještě skutečná „klasika“ s kulatou karosérií a tento stařičký vůz často převáží na výstavy i jeho traktor z roku 1948.

Petr Hampl u svého odtrahového vozu Chevrolet z roku 1974

O pár let mladší odtahový Chevrolet z roku 1974 už je více hranatý a rozdíl je i v motorech. Necelé desetiletí tehdy stačilo na to, aby se už jednalo o jinou generaci vozů. Ostatně právě na seřízení starých motorů si pan Hampl dává velmi záležet. Když si s motory ve volném čase trochu „pohraje“, chodí znovu jako hodinky.

Když je ošklivost krásou

Konkrétně odtahový jeřáb International z roku 1967 je skutečnou raritou a v Evropě je podobných vozů pouze několik. Pan Hampl ho koupil v Holandsku, kam byl přivezený lodí z Ameriky, motor se vůbec netočil a chyběly i některé části interiéru.

Práce je někdy na těchto veteránech hodně, ale stojí to za to. S nadsázkou říká, že to co na vozech není vidět, je zcela nové. Především brzdy, některé součástky motoru nebo brzdový válec. Uměl by si samozřejmě opravit i zcela vyleštit i lak na karosérii, ale pro pana Hampla je venkovní patina na starých vozech krásou.

Spustit audio

Související