Pro Rumena Sazdova je umělecká tvorba hrou

1. červenec 2022

Miluje moře, ale pro svůj život si původem bulharský malíř Rumen Sazdov vybral Prahu, která se mu stala novým domovem. Právě z centra Evropy, z pražského Můstku, dokázal svá díla zařadit mezi nejvyhledávanější umělecká díla ve světě. Na začátku tvorby každého jeho díla je přitom skicák, tužka a především atmosféra pražských kaváren.

Akademický malíř Rumen Sazdov se narodil v Bulharsku, kde také vystudoval výtvarné umění na Fakultě výtvarného umění Univerzity Cyrila a Metoděje města Veliko Tarnovo. Jako talentovaný malíř velmi rychle získával uznání svými originálními expresivními malbami, ale také novátorským pedagogickým přístupem k výuce malířství, který ve studentech doslova probouzel tvůrčí nápady.

Vítězný projekt výuky výtvarného umění na středních školách, který vypracoval pro bulharské Ministerstvo školství, mu změnil život. V roce 1989 ve svých 30 letech získal nabídku k pedagogickému působení v Praze a Prahu už neopustil.

Naopak přímo ze srdce Evropy uspěl na nejprestižnějších světových aukcích světa a byl také registrován v nejvýznamnějším uměleckém aukčním katalogu MAYER. Jeho obrazy jsou dnes v soukromých sbírkách v 29 zemích 4 kontinentů.

Z Můstku do Paříže

Úspěch v současném světě výtvarného umění ale nebyl podmíněný pouze Sazdovovým talentem. Hned po příchodu do Prahy věděl, že to hlavní, co potřebuje, je vystavovat svá díla a vybudovat v centru Prahy zajímavou galerii. Byl si vědom důležitosti samotné lokace – v centru Evropy, v centru Prahy. A to byl pražský Můstek.

Shromáždil kolem sebe skupinu dalších talentovaných převážně bulharských malířů a vybral přímo Na Můstku prostory, kde založil vlastní galerii RAPID. Právě tato galerie Rumena Sazdova katapultovala mezi největší současné umělecké velikány. RAPID se stal vyhledávaným místem významných zahraničních obchodníků a v letech 1991 – 1995 tu celá skupina prodávala velké množství obrazů. Sazdovovy obrazy se takto dostaly i na místo, které je snem každého malíře – aukční síň Drouot Richelieu v Paříži, kde se právě v tomto období prodalo jeho 39 obrazů. To byla vstupenka mezi současnou uměleckou světovou elitu.

Svou první galerii RAPID měl Rumen Sazdov Na Můstku v Praze. Dnes jsou jeho díla ve sbírkách 29 zemí

Ostatně Paříž i francouzské umění přelomu 19. a 20. století je pro Rumena Sazdova velkou láskou i inspirací. V Paříži na Montmartru dokonce několik měsíců umělecky pobýval a vytvořil zde mnoho obrazů. Zůstal ale věrný Praze, kde už 30 let žije a mluví plynule česky. Řídí se v životě heslem „Paříž je tam, kde si jí uděláš“. Na Praze ale především obdivuje její duchovní rozměr i kulturní a historický odkaz střední Evropy. Pro Rumena Sazdova je Praha čarovná, magická a s nadsázkou o ní říká, že je jeden velký pařížský Montmartre. To vše jsou důvody, proč nakonec za své další místo působení zvolil právě Prahu.

Sazdovův rukopis? V realitě nezařaditelný originál

V Praze jsou dnes obrazy Rumena Sazdova často k vidění v galerii U Zlatého kohouta a především v pražské restauraci UNGELT, kde jsou po dohodě s majitelem obrazy snad na všech stěnách a povýšily tuto oblíbenou restauraci zároveň na stálou prodejní galerii.

Zařadit dílo Rumena Sazdova je obtížné. Říká se o něm, že jeho umělecký rukopis odráží lyrický kubismus, expresionismus i klasickou modernu. Pravda je, že každý obraz je jiný, originální, emotivní, cítíme z něj život a bystrého pozorovatele zároveň překvapí jakési pocitové propojení se samotným umělcem. Jeho obrazy umocňují pocit, že výjev zároveň i prožíváme. Sazdovovy obrazy totiž přímo odráží jeho vlastní emoce, životní vzpomínky i postřehy. Zachycují jedinečné okamžiky okolního života, různých situací i prostředí kolem nás. Zároveň je z každého díla cítit jakási zvláštní lehkost.

Kavárna jako zrcadlo života

Ostatně, ačkoliv je malířství náročné řemeslo, které je nutné dokonale ovládnout, Rumen Sazdov mu dokázal přidat lehkost i radost. S nadsázkou říká, že jeho tvorba začíná v kavárnách. Prý je kavárenský typ.

Pravdou je, že se mu dobře rozjímá v příjemném kavárenském prostředí, kde je nedílnou součástí i hudba. Vždy má sebou několik skicáků a barevných tužek a při relaxaci do skicáků tužkou přenáší své zážitky a vzpomínky. Zkrátka své prožitky a postřehy.

V ateliéru pak své skici projde a ty nejlepší vybere pro další zpracování na plátně. Jeho obrazy vypadají, jakoby byly tvořeny spontánně, opak je ale pravdou. Velmi dobře zná tajemství kombinací teplých a studených barev i působení jejich kontrastů. Řídí se pravidlem, že obraz musí být „pastva pro oči“. Velmi pečlivě také vybírá „zlatý řez“, místo, které je pro grafické rozvržení obrazu a jeho konstrukci zcela zásadní.

Rumen Sazdov ke každému obrazu také pečlivě vybírá název, který je jeho neoddělitelnou součástí. Výzvou k tvoření je ale pro něj každý materiál. Ať už vezme do ruky dřevo, kůži nebo textil, okamžitě začne přemýšlet, co hezkého by si sám pro sebe vytvořil. A neskončí, dokud si nevyrobí něco pro radost. Vlastně si při tvorbě stále hraje. Má totiž stále v paměti dobrou radu svého učitele, který ho v mládí v Bulharsku učil malířskému řemeslu, že každý obraz musí vypadat jako vyzpívaná písnička. Jinými slovy, musí z něj vyzařovat lehkost, prožitky a emoce.

Ostatně právě nyní připravuje několik svých děl i pro nadcházející výstavu Art In Prague 2022, která se bude ve dnech 7. 7. – 26. 8. konat pražské galerii U Zlatého kohouta, a kde obrazy Rumena Sazdova podpoří vybranou skupinu mladých talentovaných umělců z celého světa.

Spustit audio

Související