Pro Simonu a Petra Matouškovy je divadlo koníček, životní vášeň i zábava

4. červen 2021

Divadýlko na dlani má své zázemí, zkušebnu i pravidelná představení v Kulturním domě v Mladé Boleslavi. Před 23 lety soubor založil principál Petr Matoušek společně se svou manželkou Simonou. Dnes má Divadýlko na dlani 30 členů, za sebou 20 úspěšných sezon a na programu více než 20 inscenací. Právě v těchto dnech se po nucené přestávce soubor opět připravuje na letní turné.

Principál mladoboleslavského Divadýlka na dlani, Petr Matoušek, ve své pracovní době naopak pečuje o kulturní život v Bělé pod Bezdězem, kde také se svou rodinou žije. Jako ředitel Kulturních zařízení Bělá pod Bezdězem je pro mnohé umělce i kulturně založené obyvatele známou osobností.

Ačkoliv jeho profese je s kulturou propojena na mnoha úrovních, jeho velkým koníčkem, jak on sám říká doslova „koněm“ je herectví a divadlo. Amatérskému divadlu se věnuje od mládí a divadelní prkna mu byla osudná i v osobním životě. Právě v divadle potkal i svou manželku Simonu. Divadýlko na dlani založili společně před 23 lety. Splnili si tak svůj sen.

Někomu by se mohlo zdát, že založení divadla je nereálný sen… U Matoušků to bylo jinak

Založit divadlo? Někdo by si mohl lámat hlavu kde začít, koho oslovit, a vůbec jak na to. U Matoušků to proběhlo hladce, doslova během pár hodin. Oba totiž už v různých divadelních souborech hráli a z okolí amatérského divadla měli také mnoho svých přátel. Stačilo se jen rozhodnout, oslovit vybrané přátele a za chvíli byl i název souboru a logo.

Na samém počátku bylo pouze sedm členů. Rozšiřování repertoáru ale šlo ruku v ruce i s vyhledáváním nových herců. Matouškovi navíc mysleli i na budoucnost. Brzy po založení otevřeli i dětské divadelní studio. Ti nejtalentovanější u divadla zůstali a jsou dnes řádnými členy souboru.

Inscenace MY, SVOBODNEJ NÁROD aneb Zase ta Zeměplocha. Roman Dušek, Luboš Dvořák, Petr Matoušek, David Bohata, David Horák

Divadlo je pro všechny především zábava

Dnes má Divadýlko na dlani v repertoáru komedie, hudební a zábavná pásma, historické skeče, autorská představení připravovaná na míru pro různé příležitosti i originální úpravy již existujících divadelních her. Matouškovi dnes na náročnou organizaci nejsou sami. Přibližně 15 členů je velmi aktivních a pomáhá s nejrůznějšími úkoly i povinnostmi.

Na principála Petra Matouška ale doléhá příprava představení. Z nutnosti nakonec objevil i své další schopnosti. Postupně se začal věnovat i režii, psaní scénářů, dramaturgii a autorským úpravám už existujících her. Některé nápady ale vznikají díky ostatním hercům přímo z tvůrčí atmosféry při zkouškách. Divadlo je totiž pro všechny členy zábava a o legraci tu není nouze.

Ostatně veselo je i u Matoušků. Různé „herecké etudy“ jsou doma na denním pořádku a baví se jimi celá rodina. Obě dcery totiž pravidelně dochází do dětského studia Divadýlka na dlani a k rodičům se přidaly. O smích u Matoušků není nouze a po sezoně, kdy museli na skutečné divadlo na prknech na mnoho měsíců zapomenout, se už všichni těší na své publikum.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.