Pro Václava Rudovského je divadlo celoživotní vášní. Soubor Taška Kladno je pro něj rodinou

27. listopad 2020

Pro Václava Rudovského je divadlo celoživotní vášní i koníčkem. V roce 1998 založil divadelní spolek Taška Kladno a díky osobitému přístupu si postupně získal oblibu u širokého publika. Oblíbené jsou jeho kabarety, písničkové sety i vzdělávací pořady pro školáky každého věku. Jako jeden z mála souborů se v rámci divadelní tvorby věnuje i lidem s mentálním postižením. Společně nacvičují divadelní hry a jejich projekty se také staly nosným tématem pro úspěšnou filmovou tvorbu.

Zakladatele a principála souboru Taška Kladno, Václava Rudovského, do krásy divadla, hudby i tance zasvěcoval jeho tatínek. Divadlo se pro něj stalo celoživotní srdeční záležitostí i vášní, koníčkem i zábavou. Bylo pro něj zcela přirozené, že se v roce 1998 rozhodl založit divadelní soubor.

Jako první oslovil svou kamarádku Naďu, kterou znal od dětství, a která v té době už u divadla pracovala. A právě divadlo je opět spojilo. Spolek Taška Kladno v roce 1998 založili společně a už 23 let ho také společně vedou. O „Tašce" oba mluví jako o rodinném souboru, a to nejen proto, že se brzy po založení stali manželé. Taška Kladno je dnes široká rodina zapálených lidí pro divadlo, která se vzájemně doplňuje. A jak Václav Rudovský dodává: „Ke spolupráci si vybíráme lidi, kterých si vážíme a kteří nás mohou doplnit a obohatit. Každý, kdo do souboru přichází nebo s kým spolupracujeme, přináší kus sebe, své práce, profesionality i nastavení. A díky tomu věci mohou vznikat v takovéto velikosti, protože ve dvou se to samozřejmě nedá obsáhnout.“

Tvorbu udává motto „Baví nás bavit lid"

Spolek Taška Kladno si postupně získal publikum díky originálním divadelním představením pro děti i dospělé. Oblíbené jsou jejich kabarety a písničkové sety, pohádky pro nejmenší i vzdělávací pořady pro školáky každého věku. Herci s oblibou zapojují do představení i diváky a o tanec i zpěv nikdy není nouze. Soubor pro vás mimo jiné připraví program na jakékoliv zadané téma – ať je to pohádka, horor, futurama, indiáni nebo western. Ostatně mottem souboru je „Baví nás bavit lidi", a tento přístup se promítá v celé tvorbě.

Václav Rudovský

Spolek Taška Kladno ostatně potkáte na různých festivalech a soukromých firemních večírcích, představeních pro domovy seniorů nebo na různých dobročinných akcích. Většina nápadů vzniká přímo v areálu Hornického skanzenu Mayrau ve Vinařicích, kde Taška Kladno zkouší a už realizovala několik svých projektů.

Divadlo léčí a pomáhá

V jednom je ale Spolek Taška Kladno skutečně výjimečný. Jako jeden z mála se v rámci divadelní tvorby věnuje i lidem s mentálním postižením. Během dramaterapie s klienty Ústavu sociální péče Zahrada v Kladně společně nacvičují divadelní hry a jejich projekty se také staly nosným tématem pro úspěšnou filmovou tvorbu.

Taška Kladno se proto pravidelně zúčastňuje festivalu Mental power, kde nominuje vlastní filmové projekty. Zatím poslední úspěch měl filmový dokument „Olga, můj svět“, který na 4. ročníku Filmového festivalu neslyšících Deafland v Brně získal zvláštní cenu poroty. Handicapovaní lidé se díky divadlu lépe zapojují do společnosti, učí se komunikaci, trénují mluvené slovo, zpívají a tvoří. Ostatně společně připravili i několik divadelních her, které jsou v repertoáru souboru - například Špalíček, Hloupá žába, Čert a Káča.

Jak Václav Rudovský vzpomíná, nebylo těžké začít, ale postupně si vybudovat renomé. Přestože konkurencí jsou profesionální divadelní soubory, spolek Taška Kladno si jde svou vlastní originální cestou a postupně si získal své publikum.

Spustit audio

Související