Pro vejce do automatu? Vejcomaty najdete už na osmi místech v okolí Prahy. Nejnověji v Uhříněvsi

19. březen 2019 07:43

Sedlák Josef Dvořák prodává vejce prostřednictvím vejcomatů. První automat na prodej vajíček zprovoznil před časem ve Zlatníkách-Hodkovicích. Čerstvá vejce tam koupíte ve dne i v noci.

Do automatu u brány rodinného statku stačí vhodit příslušný obnos a stisknout tlačítko. Automat vám vydá krabičku s vajíčky podle vašeho výběru a ještě poděkuje.  Zaplatit můžete i platební kartou. „Není to náš výmysl, viděl jsem to v cizině při praxích a brigádách,“ sedlák Josef Dvořák vysvětluje, kde na takový nápad přišel.

Za okénky automatu jsou vidět různě barevné krabičky na vajíčka. „Chceme vizuálně odlišit i velikosti vajec. Máme tady různá vajíčka – ať už z podestýlky nebo z výběhu a  máme i různé velikosti. Tak proto to barevné odlišení,“ říká Josef Dvořák. Vejcomaty nabízejí čerstvá vajíčka 24 hodin denně. Sedlák Dvořák vejcomaty nejen provozuje, ale zároveň do nich dodává i vajíčka. „My si hlídáme, aby ta vajíčka byla velmi čerstvá. To je asi do těch sedmi dnů od snášky. Jsme přesvědčeni, že 70 procent chuti dělá právě ta čerstvost.“

Do vejcomatů se vajíčka doplňují každý den nebo jednou za dva dny. Záleží na ročním období. Na Velikonoce je nutné vejce doplňovat i dvakrát denně.

Vajíčka do vejcomatů putují například od slepic, které obývají nedaleký mobilní kurník. Je to vlastně taková maringotka, která se každý týden posune o kus dál a slepice tak mají stále čerstvou pastvu. „Další výhoda je, že je to menší hejno. Je tu jenom 220 slepic, takže se ty slepičky tady mají dobře,“ rozhlíží se Josef Dvořák po oplocené části louky.

Vejcomaty si pochvalují i hospodyňky z okolí, které na vajíčka ze statku u Dvořáků nedají dopustit. Za jedno vajíčko z vejcomatu zaplatí podobnou cenu jako na farmářských trzích. Podle velikosti vyjde na 6 až 7 korun. Pořizovací hodnota automatu je 250 tisíc korun.

Automaty na vajíčka najdete celkem na osmi místech v okolí jihozápadního okraje Prahy, například v Hrnčířích, Cholupicích, v Písnici, Davli a nejnověji i v Uhříněvsi. Každý den se v nich prodá asi 1.500 vajec.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio