Pro zdravotní laborantku Lucii Kahounovou je předení u kolovrátku příjemnou relaxací

11. srpen 2023

Kolovrátek byl kdysi běžnou součástí venkovských domácností. Práce na kolovrátku není vůbec lehká, nicméně má své kouzlo. Podlehla mu i paní Lucie Kahounová ze Starého Kolína. Tato sympatická zdravotní laborantka měla vždy ráda tradiční řemesla. Předení na kolovrátku se věnuje ve volných chvílích a vlnu ráda zpracovává od samotného prvopočátku celého procesu.

Paní Lucie Kahounová už od dětství ráda háčkovala a pletla. Jenomže výsledný výrobek velmi záleží na tom, z jaké je příze. Její zájem o to, z čeho vlastně háčkovat a plést, rodinu přivedl k nápadu koupit kolovrátek. Před osmi lety jí ho přinesl pod stromeček Ježíšek a paní Lucii se tímto dárkem zcela změnil život.Barevná klubka vlny v nejrůznější fázi přípravy jsou dnes běžnou dekorací její domácnosti a kolovrátek se stal součástí jejího života.

Paní Lucie Kahounová pracuje jako zdravotní laborantka na histologii nymburské nemocnice. Po této náročné práci si ve volném čase sedá ke kolovrátku a přede. Protože je zároveň ráda obklopená rodinou, nezbývá nic jiného než sedět s kolovrátkem přímo v obýváku a všichni kolem ní při předení chod. S nadsázkou dnes s úsměvem říká, že si rodina na všude přítomná klubka už pomalu zvyká. Odměnou pak jsou teplé ponožky nebo svetr, který z pravé ovčí vlny opravdu krásně hřeje.

Předení se každý musí naučit sám

Paní Lucie Kahounová má práci s vlněnou přízí ráda. Je uklidňující a hřeje

Předení na kolovrátku jí ukázala kamarádka. Vše další už bylo ale přímo na ní. "Umění předení se člověk naučí pouze postupně dlouhými hodinami strávenými při práci," říká paní Lucie.

Bylo nutné pochopit princip a postupně se zdokonalovat. Předení je řemeslo, které se člověk musí naučit sám. Při zpracování se pečuje o vlnu od samotného prvopočátku celého procesu. Málo se to ví, ale ve skutečnosti je ovčí vlny nadbytek, což je velká škoda.

Ovčí vlna je podle paní Lucie Kahounové nedoceněná. Jednoduše jsme už všichni zapomněli, jaké má za skvělé vlastnosti. A tak si ráda vlnu zpracovává sama. Zná už několik ovčáků, od kterých odebírá surovou vlnu. Tu pak na zahradě sama pere a vyčesává do česanců. Ráda si česance i sama barví. Někdy si česance ale koupí i hotové, to když je příliš práce a nemá na přípravu dostatek času. Na kolovrátku pak vyrábí vlněná přadýnka v různé síle i kvalitě. Podle toho, co se z nich bude později vyrábět.

Práce s kolovrátkem jako relaxace

Vlna je příjemná na dotyk a hezky při práci hřeje. Je to svým způsobem druh terapie a to je možná i důvod, proč se dnes předení věnují stále více i mladší ženy, které si takto našly zajímavé naplnění volného času.

Paní Kahounová měla vždy ráda tradiční řemesla. Novinkou v její domácnosti je proto i tkalcovský stav, který se nově naučila ovládat také. Je to ale podružný koníček, který zatím nad předením nezvítězil. Ostatně staré řemeslné techniky jí vždy zajímaly a snaží se je předávat dále. Často paní Lucii Kahounovou můžete vidět na různých historických předváděcích akcích nebo si její vlněná přadýnka zakoupit na tradičních řemeslných trzích.

Spustit audio

Související