Proč javoru plesniví listy a petrželi se na zahradě nedaří? Odpovídáme na vaše dotazy

Dostali jsme od vás několik pěstitelských dotazů. Proč smrk usychá, jaká půda a péče prospívají petrželi, proč má javor plesnivé listy a které rostliny ze zahrady vypudí hryzce? Odpoví Ivan Dvořák z  časopisu Zahrádkář.

Ptáte se, proč má javor plesnivé listy a na podzim se na nich dokonce objevily černé skvrny. "Zmíněná plíseň bude s velkou pravděpodobností padlí a ty černé skvrny jsou také příznakem houbové choroby. Suchý průběh léta padlí přeje, na podzim se pak ukazuje černá skvrnitost javoru nebo čerň javorová. Výskyt těchto chorob omezíte pečlivým shrabováním listí hned po opadu, ale ne jen pod vaším javorem, ale v širokém okolí. Ochrana se neprovádí, tyto choroby nenadělají vážnější škody."

Další dotaz zní: Mám několik 5 metrů vysokých smrků, které zaschly, co s nimi, proč se tak stalo? Odpovídám takto: "Smrky mohou být napadené kůrovcem. Pokud pod kůrou objevíte cestičky, opravdu má strom na svědomí kůrovec. Pokácejte ho a spalte. Smrkům také vadí sucho. To samo může být příčinou usychání. Hodně často jsou právě suchem oslabené stromy napadeny kůrovcem."

Ptáte se i na toto: Jak správně pěstovat petržel, aby se na kořenech neobjevovala rzivá místa?

"Petržel patří do dobrých půd. Nesnáší přílišnou zálivku a zejména organické hnojení. To bývá příčinou uvedených příznaků. Pokud se u vás na zahradě petrželi nedaří, zkuste pěstovat pastinák."

Petržel potřebuje pro pěstování ty nejlepší podmínky, jinak se jí nedaří

A poslední dotaz: Existují nějaké rostliny, které vypudí ze záhonů hryzce?

"Nevoní jim prý řebčík královský. Ale když jim někde překáží, klidně ho rozkoušou a jdou dál, k cibulím či hlízám, na které mají zálusk. Nevadí jim ani často uváděný pryšec křižmolistý."

Spustit audio