Proč je dobré se hýbat? Odpovědi přináší akce Sokol spolu v pohybu – týden sokolského cvičení pro veřejnost

27. září 2021

V sokolovnách po celé zemi můžete až do čtvrtka 30. září zajít na dny otevřených dveří, ukázky sportů i kulturní a společenské aktivity. Koná se celotýdenní akce Sokol spolu v pohybu.

K akci se letos přihlásilo více než sto sokoloven. Sportovní akce jako otevřené cvičební hodiny, závody, soutěže, turnaje a výlety jsou určené především rodinám s dětmi. „To, co je nejdůležitější, je, aby se pohyb stal úplnou součástí jejich života. Aby jim přišlo naprosto přirozené, že jdou a hýbou se,“ říká cvičitelka Jitka Koňasová.

Ve vlašimské sokolovně, kam zavítala reportérka Českého rozhlasu, si děti mohou vyzkoušet třeba opičí dráhu nebo gymnastiku. „Za nás bylo, že jsme byli takoví všestranní – lezli jsme po stromech, házeli jsme všechno možné. A teď jsou děti rodiči uceleny, že odmalička většinou chodí na jeden sport a strašně jim chybí všestrannost. Takže tím, že jsem fyzioterapeutka, se tady učíme uceleně posilovat, aktivovat svaly a už po druhém tréninku to je vidět. A já říkám, že u dětí se během 14 dnů všechny svaly srovnají,“ doplňuje cvičitelka Veronika Horáková.

V letošním roce je akce zaměřena na prezentaci disciplín Sokolského odznaku zdatnosti pro žactvo. Končí ve čtvrtek 30. září.

autoři: Věra Hájková , ech
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.