Proč jsou třešně červivé a kdy je sklízet pilou

16. červenec 2021

Kolikrát v životě jste natrefili na třešeň s červíkem? Že pokaždé? A víte, který škůdce červivost těchto plodů způsobuje? I to nám poví Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

„Na konci prvního prázdninového týdne nebo v polovině července obyčejně bývají zralé ty pravé třešně, velké a tmavé, ale i jen pestré chrupky. Napoleonova, Hedelfingenská, Kordia, Tamara a mnoho dalších. Pokud před tímto datem nepřijdou velké deště, plody nejsou popraskané.

S čím bývá problém, je sklizeň v korunách vysokých stromů, máme pocit, že právě tam je nejlepší a nejvyzrálejší ovoce. Jak ho sklidit? Třeba pilou! Tedy celé větve, které by v koruně překážely, zahušťovaly jí, nebo dělaly strom příliš vysokým. Uřízněte je a třešně otrhejte až na zemi.

A červivost? Způsobuje ji vrtule třešňová. Likvidujeme ji v zárodku, v době, kdy začínají třešně žloutnout. A to vhodnými insekticidy. Aplikují se dvakrát, podruhé ještě asi tři týdny před sklizní. Pokud se pod stromy „pasou“ slepice, ryje se, okopává, moc vrtulí se na jaře nevylíhne. Ovšem, pokud máte souseda bez zájmu o úrodu třešní bez červíků, stejně vrtule přiletí i k vám.

Pokud už červi v plodech jsou, zbavíme se jich tak, že třešně namočíme do slané vody. Červi vyplavou. Červivění se kromě výše jmenovaného dá předcházet také tím, že vysadíte odrůdy, které zrají nejpozději těsně po polovině června. Na nich jsou při sklizni pouze vajíčka vrtule nebo maximálně maličké, téměř neviditelné larvičky.“

Spustit audio

Související