Proč používají cukráři rádi meruňkovou marmeládu? Radí cukrářka Mirka van Gils Slavíková

Co myslíte je opravdu meruňková marmeláda lepší nebo udělá kvalitnější službu při pečení než kterákoliv jiná? Někteří kuchaři i cukráři tvrdí, že je dobré ji použít tam, kde chcete, aby vytvořila marmeláda nepropustnou vrstvu pro krém, který leží nad ní a korpusem pod ní.

Meruňková marmeláda patří do sachr dortu. Ale jinak můžete při pečení použít jakoukoliv jinou. Přemýšlejte spíš, jaká se hodí k chuti ostatních hlavních surovin.

Např. rybízový džem nebo rybízové želé má vysoký obsah pektinu. Třeba rybízová marmeláda s kávou je naprosto neuvěřitelně lahodná, dává pikantní nádech a přidává výrobku na chuti.

Ale v podstatě je jedno, jakou marmeládu či džem do výrobku použijete. Není pravda, že by meruňková marmeláda méně propouštěla.

Mirka van Gils Slavíková

Je jednou z našich nejznámějších cukrářek. Profesionální dráhu začala v Praze v roce 1984. Pracovala v restauraci Moskva a v hotelu Alcron v Praze. Toužila ale poznat a naučit se více, než naše země nabízela, a tak o pět let později s manželem a dcerou Hankou emigrovala do Jihoafrické republiky. Zde vedla cukrárnu, stejně jako později ve Spojených státech amerických. Láska k cukrařině ji zavedla i do Francie, Švýcarska i Nizozemí.

Za velký úspěch považuje své vítězství ve Velké ceně Paříže. Tehdy zvítězila v ryze francouzské disciplíně – v přípravě svatebního dortu Croquembouche. Nejcennější medailí je ta zlatá z Basileje z roku 2013. Získala ji za barokní karamelovou panenku, kterou vytvářela, aby splnila poslední přání své maminky. Upekla dezert pro japonského premiéra, ale také dort pro Jamese Bonda, herce Daniela Craiga nebo karamelového slavíka pro Karla Gotta. Splnil se jí i sen – být porotkyní v české verzi britské soutěže Peče celá země.

Říká: „Cukrařina je můj svět i můj život. Je to moje láska, vášeň i nejvěrnější životní partner.“

Mirka van Gils Slavíková