Proč vlašské ořechy černají?

15. květen 2020

Dostali jsme od vás několik dotazů na téma ořechy. Například, proč černají plody ořešáku a jak z ořechu vypěstovat nový strom? Za jak dlouho bude plodit? Odpovídá Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

Zasadil jsem pěticentimetrové plody ořešáku, ale nic z nich nevyrostlo, proč?

Ořechy by se před setím měly stratifikovat. To znamená někdy v listopadu či prosinci promíchat s vlhkým pískem a na jaře vysévat. Díky stratifikaci se od sebe uvolní dvě poloviny skořápek a klíček snadno vyleze ven. U velkých ořechů ale často klíček ven neprorazí. Putuje uvnitř skořápky ve volném prostoru, který nevyplňuje jádro, až do doby, kdy se úplně vysílí a zhyne. Velké ořechy, křapáče, by se vedle stratifikace měly i skarifikovat (tj. narušit osemení, oplodí). Naklepnout skořápku třeba kladívkem tak, aby se kousek odštípl a klíček tudy mohl vyrazit ven.

Vlašský ořech nikdy nebyl červivý, ale vloni ano, co to znamená?

Červivý vlašský ořech jsem ještě neviděl, ani v literatuře jsem o něm nenašel zmínku. Domnívám se, že půjde spíše o bakteriózu, která zaviní, že jádro scvrkne a zčerná. Ořešáky proti bakterióze ošetřujeme měďnatými přípravky, 14 dnů po odkvětu. Pokud prší, ošetření se opakuje ještě jednou či dvakrát, v intervalu 14 dnů. Pokud vlašské ořechy zčerviví při uskladnění, patrně se do nich dali potravinoví moli.

Ořešáku černají plody, jaké jsou důvody, co s tím?

Existují 3 důvody černaní vlašských ořechů. Za prvé, může jít o výše zmíněnou bakteriózu, kdy jádro scvrkne a zčerná. V tomto případě se hnědé skvrny objevují také na listech a na rubině (zelené slupce). Pokud jsou listy zdravé, bez skvrn, nejspíše se jedná o reakci na chladné počasí, na mrazíky v době květu. Ořechy byly opylené, začaly normálně růst, ale jádro zničil mráz. Třetím důvodem může být nedostatečné opylení. I v tomto případě jsou listy bez poskvrny.

Hnědá slupka, která se oddělí od ořechu, to je houbová skvrnitost. Neprojde do jádra

Ořešáky se nám na zahradě samy rozmnožily z ořechů, přesadil jsem je okolo pole, budou mít plody?

Plody mít budou, jen není jasné, kdy a jaké. Některé semenáče začínají kvést už osmý rok, jiné prvně kvetou po 12, 15 nebo až po 18 letech. A jestli budou ořechy stejné, stejně dobré, jako ty původní? Statistická pravděpodobnost je 1 : 50.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.