Profesionální hasič z pražského letiště Václava Havla překonal vážnou nemoc. A znovu chrání životy druhých

4. březen 2019
Dopolední host

Michal Tittl se hasičem chtěl stát už jako malý kluk. Chtěl být jako jeho táta. Po základní škole vedly proto jeho kroky na studium oboru strojník požární techniky. A po škole se mu pak splnil sen. Dostal se jako hasič na pražské letiště Václava Havla. Jenomže jeho sen netrval příliš dlouho. Zaskočila ho vážná nemoc.

Nejprve se cítil jen hodně unavený, začal se zadýchávat do schodů a kolegové mu říkali vápno, protože byl hodně bledý. Když se ještě přidala migréna a bolest krku, vydal se k lékaři. Série následných vyšetření přinesla děsivou diagnózu. Porucha krvetvorby v kostní dřeni. Jediným řešením byla transplantace kostní dřeně.

Když se to jeho kolegové z letiště dozvěděli, přihlásili se dobrovolně jako možní dárci do registru dárců kostní dřeně. Tento jejich krok vyvolal obrovský ohlas i mezi dalšími českými hasiči a do registru se začali hlásit další a další. A Michalovi pak nezbývalo, než čekat, zda se vhodný dárce najde.

To se naštěstí podařilo a Michal 13. prosince 2017 podstoupil transplantaci. Zdaleka tím ale ještě neměl vyhráno, protože bylo nutné počkat, zda jeho tělo darovanou kostní dřeň přijme. Že se to podařilo, se dozvěděl až po Novém roce. A pak ho čekala ještě několikaměsíční rekonvalescence.

Lékaři mu poté doporučili, aby na práci hasiče zapomněl, protože je příliš fyzicky náročná. O tom ale Michal ani na chvíli neuvažoval. Věřil, že se ke své milované profesi vrátí. A udělal pro to, co mohl. 23. listopadu 2018 se Michal Tittl po překonání těžké nemoci vrátil zpátky do služby. ​

 

autor: JMys
Spustit audio