Profesor Calda vidí dobře i tam, kde je úplná tma

Profesor Calda prohlédne dítě už tehdy, když je mu ještě méně než mu může být.

Před rozhovorem s profesorem MUDr. Pavlem Caldou, který pracuje na Gynekologicko-porodnické klinice 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze v Apolinářské ulici, jsem si pro sebe položil řadu otázek.

Jak častá jsou vícečata, co zvyšuje možnost vícečetné gravidity, máme si přát dvojčata a mít všechno odbyté najednou, je jiná péče v těhotenství s dvojčaty nebo co napáchá vrozená vada u jednoho z dvojčat tomu druhému. K některým z nich jsme se při našem rozhovoru opravdu dostali a můžete si je poslechnout v podcastu.

K vícečetnému těhotenství obvykle dochází, když je oplodněno více než jedno vajíčko. Může k tomu také dojít, když je jedno vajíčko oplodněno a poté se rozdělí na 2 nebo více embryí, ze kterých vyrostou 2 nebo více dětí. Když se jedno oplodněné vajíčko rozdělí na 2, děti se nazývají jednovaječná dvojčata. Vypadají téměř úplně stejně a sdílejí úplně stejné geny.

Když jsou dvě samostatná vajíčka oplodněna dvěma samostatnými spermiemi, děti se nazývají bratrská dvojčata. Nesdílejí stejné geny a nejsou si o nic podobnější než všichni sourozenci z různých těhotenství se stejnými rodiči. Jednočetné těhotenství je nejčastějším typem těhotenství. Více lidí však nyní otěhotní vícerčaty než v minulosti. Je to většinou proto, že více lidí má děti později v životě a vícerčata jsou častější u rodičů starších 30 let. Také více lidí používá k otěhotnění léčbu neplodnosti.

Od Pavla Caldy mám take první fotku své dcery. Je zdatným fotografem, protože ji vyfotil, když jí bylo nějakých minus 200 dní. Je totiž vedoucím Centra fetální medicíny, tedy zkoumá vzhled plodu v děloze. Provádí prenatální diagnostiku, ultrazvukové zobrazování, ale i případnou léčbu plodu. Zabývá se také reprodukční genetikou. Založil Českou ultrazvukovou společnost v gynekologii a porodnictví a Českou společnost fetální medicíny.

Po více než dvaceti letech už má mnohem lepší „foťák“ a k našemu rozhovoru mi pár vyfocených mimin přinesl ukázat. Také jsem pro vás dvě vybral. Můj tatínek, který byl očním lékařem, mi říkal, že se oči nemají mnout, ale tomu cvrčkovi vpravo to asi ještě promineme, když je tam všude kolem taková tma.

autor: Petr Arenberger
Spustit audio