Projekt kraje Svět záchranářů u Lysé nad Labem může pokračovat. Opozice neprosadila odvolání prodeje

18. červen 2020 11:17

Lysá nad Labem nezrušila záměr prodat téměř devět hektarů pozemků na okraji města za symbolickou korunu Středočeskému kraji, který tu zamýšlí postavit Svět záchranářů. Zrušit prodej se snažila opozice, koalice ale návrh nepodpořila. Město počká na vyjádření kraje, zda má o pozemky zájem, zároveň nechá zpracovat posouzení lokality po ročních obdobích.

Na místě budoucího parku je podle ochránců přírody cenný mokřad, ve kterém žijí vzácní živočichové. Do mokřadu má částečně zasáhnout plánovaná stavba obchvatu, té ochranáři podle Jana Moravce z Českého svazu ochránců přírody bránit nebudou. 

Zastavění téměř devíti hektarů betonem by ale podle něj bylo pro mokřad i zdejší faunu likvidační. Z území zastaveného obchvatem by se podle něj živočichové mohli přesunout na zbylou část mokřadu, je proto nutné ji nechat nezastavěnou. "Jako biokoridor má hodnotu. Je tady řada obojživelníků, v těch mokřadech je spousta žab. Jsou tady některé druhy ptáků, jsou tady skřivani, jsou tady pěnice," řekl Moravec.

Podle starosty Karla Otavy (ČSSD) musí být město pro kraj dobrým partnerem, a není proto vhodné rozhodnutí o možném prodeji rušit.

Mokřad Žabák v Lysé nad Labem
autor: Michal Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio