Projekt obnovy čtrnácti kaplí křížové cesty v Mníšku pod Brdy získal ocenění Památka roku.O titul Historické město roku bojoval i Kolín

19. červen 2020

Mníšek pod Brdy zvítězil v soutěži Památka roku s projektem obnovy 14 kaplí křížové cesty a cesty k baroknímu areálu Skalka v kategorii menších obnov do dvou milionů korun. V kategorii větších rekonstrukcí v hodnotě nad dva miliony zvítězila přestavba pozdně gotické budovy sloužící dříve jako sklad soli na restauraci s pivovarem. Ceny ve čtvrtek předávali zástupci pořádajícího Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska v Praze. 

Cena se udílí za nejlepší projekt a obnovu budovy nebo souboru staveb, které mají významné památkové, architektonické nebo urbanistické hodnoty, ale nemusí být za kulturní památku prohlášeny. Hodnoceny mohou být zámek, hrad, klášter, kostel, palác, radnice, divadlo, obytná stavba nebo i brownfield či park. 

Vítěz první kategorie dostává odměnu 50.000 korun, vítěz kategorie renovace v hodnotě nad dva miliony dostává 100.000 korun.

Ceny se ve čtvrtek předávaly později než tradičně u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel, který připadá na 18. dubna. Z Pražského hradu se ceremoniál přesunul do Českého muzea hudby, kde zástupci obcí a investorů seděli s rozestupy a měli roušky.

Na stejném místě byl vyhlášený letošní držitel titulu Historické město roku, kterým se stal Štramberk z Moravskoslezského kraje. Ze středních Čech byl ve finále Kolín.

zdroj: ČTK
Spustit audio