Projekt Romodromu se snaží vzdělávat znevýhodněné děti. Dostal se do finále ceny za inovace

26. listopad 2021 14:00

Slánský vzdělávací projekt společnosti Romodrom se dostal mezi desítku finalistů ceny EDUína za rok 2021. Ta oceňuje nové postupy ve vzdělávání. Pracovníci Romodromu v rámci projektu učí předškolní i školní děti ze sociálně slabých rodin a snaží se je postupně začlenit do běžných škol.

Program podporuje jak školáky, tak děti předškolního věku. Právě ti každý všední den dochází do vzdělávacího centra, kam se za nimi vydala také naše reportérka Karolína Burdová.

"My jsme Montessori třída pro děti předškolního vzdělávání. Máme připravené aktivity pro děti, různé navlékání, přesýpání, praktický život," vysvětluje pracovnice Romodromu Monika Macáková, která má na starosti vzdělávání předškolních dětí.

Nejpoužívanějšími jsou právě pomůcky pro praktický život. V Romodromu se totiž hlavně snaží děti naučit samostatnosti, a to tak, aby v budoucnu zvládaly klasické školky a školy bez potíží.

"Naše děti si sami připravují svačinky, vaří si, oblékají se, takže máme přípravu na oblékání, na skládání oblečení, na všechny možné aktivity, se kterými se setkají v běžném životě," doplňuje Macáková. Svačinu pak děti jedí společně, aby si osvojily správné návyky u stolu.

Koordinátorka projektu Šárka Šilhanová upozorňuje, že předškolní děti nejsou jediné, které do centra pravidelně docházejí: "My tady poskytujeme službu na několika úrovních s tím, že se zaměřujeme na předškolní děti a školní děti. Pokud ta rodina řeší věci typu bydlení, jídlo, takový ty základní věci, tak prostor na nějaké vzdělávání tam není."

Případy dětí, které tak do školky nebo školy nenastoupí, nejsou ojedinělé. Šilhanová popisuje práci dalšího koordinátora: "Což znamená, že tu ještě máme i koordinátora pro rodiče, který mimo jiné vyhledává ty děti. Jak ony různě cestují ty naše rodiny, tak se dost často stane, že ty děti vypadnou a neúčastní se žádného předškolního vzdělávání, ani toho povinného."

Evropský projekt na podporu začleňování znevýhodněných dětí potrvá do dubna přšítího roku a s tím skončí i jeho financování. Romodrom se teď snaží sehnat peníze na to, aby práce s dětmi mohla pokračovat.

Více v reportáži Karolíny Burdové. Poslechněte si.

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio