Proti trendu půstů a hladovek se ve mně všechno bouří, přiznává Kateřina Cajthamlová

17. leden 2020

Dnešní móda hladovění je podle Cajthamlové nebezpečná. Půsty měly v minulosti úplně jiný význam. Duchovní. A ne materialistický jako dnes.

Kdykoli vidí na internetu reklamu na hubnutí bez pohybu, tak se velmi zlobí. „Nejezte, kupte si náš roztok a zhubněte?! Když to vidím, tak se ve mně všechno bouří,“ říká internistka Kateřina Cajthamlová v Blízkých setkáních Tereze Kostkové.

„Hubnutí na kila je totiž jednoduché. Odvodníte se, vyprázdníte střeva a máte dole 5 kg. Zbavíte se ale svých úžasných bakterií ve střevě a vody, kterou potřebuje tělo pro funkci buněk. A budete vysušená jako houba,“ varuje.

Nebezpečné hladovění v dospívání

Za velmi rizikové považuje hladovění v dětském věku. „Holčičky hodně rostou mezi 11 a 15. V této době musí jíst o čtvrtinu více než dospělé ženy. Chlapec zase mezi 15 a 18 potřebuje jíst o čtvrtinu víc než jeho otec.

Pokud začne dítě jíst méně, první, co zareaguje, je štítná žláza. Když nemáte dostatek živin, tělo štítnou žlázu autoimunitním procesem ničí. Když mi někdo řekne, že mu vysadila štítná žláza, vždy se ptám, zda tři roky zpět nebyl na podvýživové dietě.“

Jak opravdu správně jíst? Co dělaly naše babičky dobře? A proč jí tolik vadí šikana obézních lidí?

Související