Provozovatel krušovického pivovaru dostal od inspekce pokutu za znečištění potoka

8. červen 2020 18:00

Firma Heineken, která provozuje Pivovar Krušovice, dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 120 000 korun za porušování limitů při vypouštění odpadní vody. Všechny odebrané vzorky z čističky odpadních vod u krušovického pivovaru překročily maximální limity. Heineken se neodvolal, rozhodnutí je pravomocné.

Vzorky, které několikanásobně překročily limity, byly odebrány na odtoku z pivovarské čistírny, analyzovala je akreditovaná laboratoř Povodí Vltavy. 

"Při stanovení výše pokuty jsme přihlédli k nepříznivým výsledkům odebraných vzorků. Ve všech šesti ukazatelích byla hodnota maximálního limitu mnohonásobně překročena," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Praze Václav Beroušek. Podle něj jsou limitní hodnoty v povolení k vypouštění přečištěných odpadních vod stanoveny tak, aby byl vodní tok ochráněn.

Odtok z čističky odpadních vod pivovaru ústí do Krušovického potoka, který ústí do Červeného potoka, a ten patří mezi takzvané kaprové vody, tedy vody vyžadující vyšší stupeň ochrany. 

Společnost Heineken rozhodnutí inspekce respektuje a pracuje na zlepšení. Podle mluvčí koncernu Dity Vašíčkové jde o výsledky, které zohledňují nejen odpadní vody pivovaru, ale také celé obce.

autor: Markéta Šulejová | zdroj: ČTK
Spustit audio