Provozovatelé restaurací se obávají dopadů omezení provozu a Kladno pomůže seniorům

13. březen 2020

Provozovatelé restaurací se obávají dopadů omezení provozu kvůli omezení šíření koronaviru. A Kladno zajistí nákupy potravin i dalších nezbytností pro seniory. 

Provozovatelé restaurací se obávají dopadů omezení provozu kvůli omezení šíření koronaviru. Někteří už nyní označují ztráty za velké či likvidační.

Ode pátku 13. března je mezi 20:00 a 06:00 zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb. Rozhodla o tom ve čtvrtek vláda. Provozovatel kladenské hospody Auto Da Fé Petr Dočekal ČTK řekl, že pokud by omezení provozu trvalo déle, mohlo by pro podnik být likvidační, protože náklady jako elektřině nebo odvody jsou stejné, i když není možné vydělávat. Hospoda má kvůli zaměření na hudební produkci většinu provozní doby ve večerních hodinách. Do rozhodnutí vlády podle Dočekala chodili lidé do podniku v obvyklém počtu. "Větší strach jsem moc nezaznamenal," uvedl provozovatel.

Restaurace a jezdecký areál Královický dvůr v Královicích u Slaného na Kladensku už nyní zaznamenaly velké ztráty. Důvodem je zrušení několika školení, jezdeckého festivalu i sportovních soustředění. "Zákazníků určitě chodí tak o polovinu méně a veškeré ubytování máme zrušené na 14 dní," uvedla manažerka areálu Lenka Holá. Podle ní by případný úplný zákaz provozu restaurací mohl zničit mnoho podnikatelů.

Kladno pomůže seniorům

Kladno zajistí nákupy potravin i dalších nezbytností pro seniory. Chce je ochránit před nákazou koronavirem, která hrozí především v místech, kde se setkává více lidí. Objednávky služby začne v pondělí přijímat dispečink kladenského Senior Taxi, informoval Český rozhlas kladenský primátor Dan Jiránek z ODS. 

"Od pondělí 16. března spouštíme pomoc ve formě zajištění týdenních nákupů základních potravin, například pečiva, mouky, rýže, těstovin, baleného ovoce a zeleniny, dále základních hygienických prostředků a léků," uvedl kladenský primátor Dan Jiránek (ODS).

Službu mohou Kladeňáci objednávat na telefonním čísle 601 139 139, a to v pracovní dny od 7:00 do 15:00 hodin. Pro rozvoz město vyčlenilo dvě auta s řidiči.

Město také prosí obvatele, kteří vědí, že v jejich okolí bydlí osamělý senior, který potřebuje pomoc se zajištěním nákupu, aby tuto informaci nahlásili městu na zmíněné telefonní lince.

"Pokud někdo ví o seniorovi, který nemá odvahu nám zavolat, ať mu to řekne nebo ať zavolá nám a my seniora sami zkontaktujeme," doplnil Jiránek.

Spustit audio