Provzdušnit, pohnojit, zastřihnout. Trávník na zimu pečlivě přichystejte

20. září 2019

Trávník nestačí před příchodem zimy posekat na správnou výšku. Měli bychom mu věnovat péči minimálně stejně velkou, jako okrasným záhonům. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Moc o něm nemluvíme, ale aspoň malý kousek se zelená snad u každého domku. Prostě trávník. Přichází čas, kdy můžeme založit nový nebo dosívat ten stávající. Kdy bychom měli pročesat trávníky intenzivní, mulčované i sekané, vyčesat z nich hnijící hmotu, aby se na zimu srovnaly, zpevnily. Také můžeme pohnojit podzimními hnojivy.

Sekáme na strniště o trochu vyšší než v létě, aby trávník nebyl tak zranitelný zimními mrazy, namrzajícím sněhem, ledovkou. Nový trávník necháme narůst na přibližně 8 cm a pak ho jen trochu zkrátíme, asi o 2 cm. Na zimu by měl mít 5 centimetrů.

Zaléváme omezeně. Pokud je to třeba, tak tehdy, kdy bude mít trávník čas do večera oschnout. Kombinace vlhkého porostu večer, kdy je ještě teplo, a přísun ranní rosy může založit na problémy s houbovými chorobami.

Často trávník doslova vykvete svlačcem, popínavým plevelem

Základem pro kvalitní nový trávník je dobře odplevelený pozemek bez pýru, s minimem ‚prosovitých trav‘ (troskut, rosička, ježatka), lipnice roční. Je třeba, aby byla horní vrstva dobře oddrenážovaná (do substrátu v síle cca 10 cm se přimíchá až polovina písku), popřípadě ve sklonu takovém, aby přebytečná voda mohla odtékat, nehromadila se v místech uprostřed trávníku. Proto musíme pozemek upravit, připravit k setí a před zasetím travního semene nechat několik týdnů usadit. Pokud zaprší, uvidíme, zda se na některém místě tvoří kaluže (taková místa opravíme) a také uvidíme, jaké plevele nás budou celou dobu trvání trávníku doprovázet.“

Spustit audio