Prsíčko z kukuřičného kuřátka s paprikovou omáčkou a čabajkovou drobenkou pro Heidi Janků

Naučili jsme se péct kuřecí prsíčko i s kůží a kouskem kosti, kterému se mezi kuchaři říká „supreme“. K tomu nám šéfkuchař restaurace Selský dvůr v Praze Lukáš Plecháček připravil bezlepkovou paprikovou omáčku a čabajkovou drobenku. S domácími těstovinami si vše vychutnala i zpěvačka Heidi Janků. Je to silná moderní verze kuřete na paprice.

 

Kuřecí supreme

Ingredience:

4 porce kuřecích prsou s kostí a kůží

1 stroužek z česneku

pepř

sůl

2 snítky tymiánu

máslo na smažení

rostlinný olej na smažení

Postup:

Porce kuřete očistíme od přebytečné kůže, necháme jí jen tolik, aby pokrývala povrch prsíčka a kousek kosti. Vše ostatní odřízneme. Prsa osolíme, opepříme, potřeme rozdrceným česnekem, přidáme tymián a necháme alespoň 2 hodiny v lednici marinovat. Můžeme připravit i den dopředu.

Potom na pánvi v rostlinném oleji prsa orestujeme dozlatova. Pak přihodíme studené máslo, kterým když zpění, přeléváme prsíčka „na barvu“ maximálně 5 minut. Na kuře přidáme opět máslo a dopečeme v troubě při teplotě 180 °C přibližně 15 minut.

Papriková omáčka

Ingredience:

500 ml silného kuřecího vývaru (den dopředu připravený) z kostí a zeleniny

100 g cibule

100 g čerstvé červené papriky

10 g mleté papriky (3 velké polévkové lžíce)

100 - 150 g másla

sůl

pepř

1 lžička vinného octa

Postup:

V hrnci si rozpustíme máslo. Máslo nikdy nedáváme do rozpáleného hrnce, protože by se připálilo.

Když se máslo zahřeje, přidáme cibuli a červenou papriku nakrájenou nahrubo a restujeme, dokud cibule nezíská sklovitou barvu. Potom přidáme sušenou mletou sladkou papriku, kterou opatrně zarestujeme. Nesmí zhořknout, ale jen uvolnit vůni. Pak vše zalijeme vývarem a necháme vařit 30 minut, aby se rozvařila cibule a změkla paprika.

Po té omáčku dochutíme vinným octem. Nakonec vše rozmixujeme. Nepoužíváme mouku, takže zelenina a ztuhlé máslo, které nakonec přidáme, omáčku zahustí.

Čabajková drobenka

Ingredience:

1 čabajka

strouhanka ve stejném množství

sůl

pepř

Postup:

Čabajku nakrájíme na plátky, na pánvi bez tuku orestujeme tak, aby pustila co nejvíc tuku. Do mixéru dáme v poměru 1:1 strouhanku, čabajku i s tukem, osolíme, opepříme a vymixujeme.

Domácí těstoviny

Ingredience:

300 g semolinové mouky

200 g žloutků

sůl

Postup:

Těstoviny je nutné si připravit den dopředu. Všechny suroviny vložíme do mísy míchacího robota a necháme hníst minimálně 5 minut. Pak těsto zabalíme a dáme do druhého dne do lednice.

Druhý den těsto vyválíme do tenka, nakrájíme na nudličky a usušíme. Pak dáme do vařící osolené vody povařit na 5 minut.

Lukáš Plecháček

K moderní gastronomii se dostal v restauraci SOHO v Praze, kde objevoval chutě kombinováním všech světových kuchyní. Díky jeho vysokým ambicím se mu podařilo dostat do francouzské restaurace Paloma pod vedením michelinského šéfkuchaře.

To, co ho naplňuje, je vařit poctivě, chutně a zdravě pro své hosty. Je usměvavý a ženatý.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka