Průměrná mzda Středočechů stoupla o šest procent na 27 870 korun

5. červen 2017
Zprávy

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla v prvním čtvrtletí letošního roku meziročně o šest procent na 27 870 korun. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 1581 Kč. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad.

Průměrný výdělek ve středních Čechách dál zůstává druhý nejvyšší po hlavním městě, kde lidé berou v průměru 36 194 Kč hrubého. Vyšší mzdy ve Středočeském kraji mají tradičně pracovníci na Mladoboleslavsku, což ovlivňují především platy zaměstnanců automobilky Škoda Auto.

Mzdy v prvním čtvrtletí rostly ve všech regionech, nejvíce v Plzeňském kraji, nejméně v Praze. V celém Česku pak průměrná hrubá měsíční mzda v prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 5,3 procenta na 27 889 korun.

Růst české ekonomiky se odráží ve vyšší zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnanců ve Středočeském kraji se v prvním čtvrtletí meziročně zvýšil o 2,8 procenta na 400 400 lidí. Sehnat nové pracovníky je ale pro firmy velmi náročné. Například sklárny Kavalierglass v Sázavě na Benešovsku od období nejhlubší ekonomické krize, která na toto odvětví tvrdě dolehla, více než zdvojnásobily počet zaměstnanců. Podobně jako jiné podniky ale nyní narážejí na nedostatek lidí na pracovním trhu a nemohou kvůli tomu rozjet některé výroby.

autor: redakce
Spustit audio