Průzkum Ropidu: Čím dál tím víc lidí z Kladna dojíždí do Prahy autobusem

13. červenec 2018 17:54

Za necelý rok přibylo lidí, kteří na cestě z Kladna do Prahy nechají auto doma a radši jedou autobusem. Vyplývá to z průzkumu, který si udělala společnost Ropid, která je organizátorem pražské integrované dopravy. A navíc - na výjezdech z největšího středočeského města letos pracovníci napočítali asi o tři stovky míň aut než loni ve stejnou dobu.

Když brigádníci Ropidu počítali cestující v autobusech loni, napočítali jich v ranní špičce mezi půl šestou a devátou asi 1800. Letos jich bylo o téměř 800 víc, říká mluvčí společnosti Filip Drápal.

„Na tom nárůstu se podle nás podepsala jednak integrace dopravy, protože teď je cestování (hromadnou dopravou) poměrně výhodné. Zlepšili jsme i nabídku spojů. Ale určitě se k tomu přidalo i zavedení parkovacích zón na Praze 6, protože to je také argument, proč lidé raději do Prahy autem nejedou,“ vysvětlil mluvčí.   

Podle Drápala jsou na trase Kladno – Praha nejvytíženější rychlíkové linky 330 (z Nádraží Veleslavín do Kladna Švermova a některé spoje zajíždějí až do Smečna) a 399 (z Nádraží Veleslavín až do Kladna – Rozdělova). Pokud bude cestujících pořád přibývat, budou muset dopravci buď pořídit kloubové autobusy, aby je pobrali všechny, nebo pojedou spoje ještě častěji. „Samozřejmě máme omezení z titulu nedostatku řidičů, další omezení je i přímo na Veleslavíně, kam už je problém každý další autobus napěchovat,“ dodává Filip Drápal

Do konce letošního roku plánuje Ropid k pražské dopravě přidat část Příbramska, Berounska nebo menší oblasti na Nymbursku. Další, jako třeba Rakovnicko nebo Slaný a jeho okolí, pak přijdou na řadu příští rok.

Spustit audio