Prvňáci zatím plánované hodiny tělocviku navíc v Benešově nemají, chybí sportoviště

25. září 2018 07:51

Projekt Hodina tělocviku denně se v Benešově o čtyři měsíce posouvá. Už od září měli mít prvňáci ve vybraných třídách každý den jednu hodinu tělocviku. Jenomže jak zjistil Český rozhlas, školy na to nemají na svých sportovištích kapacity. Původně avizované nafukovací haly se prý ukázaly jako nevyhovující a taky drahé. Od ledna tak děti začnou aspoň navíc chodit brulist a plavat. 

Základní škola v Dukelské ulici namísto plánovaných hodin tělocviku nabízí dětem zájmový kroužek Hodina pohybu. "Bohužel jsme ho museli dát na ráno na sedmou hodinu z nedostatku prostoru," vysvětluje ředitelka školy Hana Procházková. 

Učitelka Michaela Turzíková připustila, že kroužek není stoprocentně obsazený. "Chodí zhruba 17 až 18 dětí a myslím, že si to užívají," říká. To většina prvňáků potvrzuje.

Pro část z nich je ale problém brzká ranní hodina. "Musel by mne vozit táta a ten vstává až v osm," poznamenává prvňák Milan.

Projekt Hodina tělocviku navíc byl podle mluvčího Fotbalové asociace České republiky Michala Jurmana prozatím pozastaven kvůli nedostatečné infrastruktuře, to znamená nedostatku sportovišť. "Po vyřešení těchto problémů bude projekt pokračovat, a to pravděpodobně od začátku příštího roku," dodává.

Za půl roku ale město nová sportoviště nevybuduje, děti proto budou chodit plavat, nebo bruslit. Na jaře budou využívat venkovní hřiště u škol. 

Spustit audio