První dávku mýdla uvařil továrník Otta v domě na rakovnickém náměstí. Místní na slavného podnikatele nezapomněli ani po sto letech

Vznik samostatné republiky přinesl nebývalý rozvoj průmyslových závodů. Středočeský kraj se mohl v té době chlubit řadou fenomenálních podnikatelů. Jedním z nich byl rakovnický výrobce mýdla František Otta.

„Začínal skutečně ve velmi skromných poměrech. Tady na náměstí si pronajal maličkou dílnu, kde vlastně sám začal vyrábět mýdlo,“ říká historička Lenka Šmídová z rakovnického Muzea TGM.

Z dílny to občas silně zapáchalo a sousedé si stěžovali. František Otta si proto postavil továrnu na pozemku za městem. Na Husově náměstí dodnes najdete dům s modrými písmeny „František Otta.“ Dnes tam sídlí papírnictví.

Slavné byly i rakovnické keramické závody RAKO. Kromě dlaždic a kachlíků se zde specializovali na hliněné kuličky na hraní. Ročně tady vyrobili na 80 milionů kusů hliněnek.

Dům Františka Otty v Rakovníku-foto B.Kvapilová

Jedna z prvních žvýkaček ve střední Evropě byla vyrobena ve středočeské čokoládovně ve Velimi. „Velimská továrna, když zahajovala tuto výrobu, tak zdůrazňovala, že s tímto výrobkem přišla podle vzoru amerických továren,“ vysvětluje historik Ladislav Jouza z Regionálního muzea v Kolíně. Žvýkačky zpočátku nešly příliš na odbyt. Lidé si totiž s nezvyklou cukrovinkou nevěděli rady. Nedokázali pochopit, proč ji nemohou hned sníst. Další zajímavosti ze stoleté historie naší republiky najdete na webových stránkách www.slavime100let.cz

Jako první přišli s výrobou kondenzovaného mléka v Zalešanech na Kolínsku
Spustit audio