První fotbalový zápas se hrál před 125 lety v Loučni

18. duben 2018

První řádky české fotbalové historie se začaly psát 18. dubna před 125 lety v Loučni na Nymbursku. Hru do Čech přivezla z anglického Cambrige jeho Jasnost princ Erich Thurn und Taxis, nejstarší syn loučenského knížepána Alexandra. Pomyslnou třešničkou na dortu bylo focení legend FK Loučeň 1983, kdy nejmladšímu z teamu bylo 75 let.

Výročí si loučenští připomněli už o víkendu, kdy se na hřišti objevily i fotbalové osobnosti jako například Karel Poborský. Turnaj zahájila čestným výkopem současná hlava rodiny Thurn und Taxis, princ Viktor.

„V současné době hraje Loučeň 2.B třídu, ale máme tu všechny týmy od přípravky přes žáky, dorost a A mužstvo. Vlastně všichni kluci, kteří jsou „loučeňský“, chodí fotbal čutat,“ vysvětlil kastelán zámku Loučeň Vratislav Zákoutský.

Jak vypadalo první mužstvo FK Loučeň

„Lásku ke sportu zdědil i další z rodu Thurn und Taxis, pan Fritz von Thurn und Taxis (celým jménem Friedrich Leonhard Ignatius Josef Maria Lamoral Balthasar Thurn und Taxis). Strávil téměř padesát let za mikrofonem. Patřil mezi nejlepší a nejoblíbenější německé sportovní reportéry a komentátory. Svou kariéru začal u Rádia Bayern v roce 1971, pak pracoval pro Bavorskou televizi a později se stal moderátorem sportovní redakce ARD. Naživo komentoval přenosy z několika Olympijských her, z mistrovství světa ve fotbale a v hokeji, z lyžařských závodů a z utkání Bundesligy. Proslavil se svými pohotovými vtipnými poznámkami a dnes již kultovními průpovídkami. Od roku 1993 působil jako fotbalový reportér pro sportovní kanál televize Sky. Naposledy komentoval loni závěrečný zápas Poháru DFB mezi Eintrachtem Frankfurt a Borussií Dortmund. Koncem roku 2017 odešel z vlastního rozhodnutí do důchodu,“ dodala Kateřina Šrámková, jednatelka zámku Loučeň, kde se vzpomínkové akce na unikátní fotbalové výročí konaly.

autor: redakce
Spustit audio