První ovocný jogurt vyrobili v Radlické mlékárně

První ovocný jogurt byl vyroben u nás, pár kroků od Vltavy, v pražské Radlické mlékárně. Psal se rok 1933 a dobrota pak dlouhá léta slavila úspěch v mnoha zemích Evropy. Nápad přitom vznikl z praktických důvodů – aby se zamezilo tvorbě plísní na povrchu jogurtu.

Mlékárna byla založena roku 1872 v Radlicích, potom se přestěhovala na Smíchov do Nádražní ulice. Po znárodnění se stala součástí Pražských mlékáren, v roce 1963 byla vřazena do koncernu n. p. Laktos, po revoluci se osamostatnila a v roce 1992 byl provoz Radlické mlékárny ukončen.

Ale vraťme se do třicátých let minulého století, do let velké prosperity mlékárny. A k jogurtu. Ten se tehdy plnil do skleniček. Tuk, který se na povrchu jogurtu tvořil, napadaly výše zmíněné plísně. Pracovníci mlékárny dumali, jak tomu zamezit. A přišli na to, že když se jogurt pokryje vrstvou džemu, je rázem po problému. Navíc má pak jogurt zajímavou chuť a „srazí“ se tak jeho kyselost.

První ovocný jogurt světa

Jedna z prodejen Radlické mlékárny

Radlická mlékárna jogurt vyvinula v roce 1933, dala ho k licenčnímu řízení, a v roce 1934 byl uveden na trh. Vyráběl se pod názvem Jovo, s jahodovou a poté i meruňkovou příchutí (jako Oranž Jovo). Licence byla prodána do 15 zemí Evropy, u nás ji koupilo 120 mlékáren!

Od roku 1934 byla v naší zemi zavedena povinná pasterace mléka, plísně už nevznikaly, a tak se džem začal plnit na dno skleniček s jogurtem. Aby nestékal po stěnách, což nepůsobilo esteticky.

Mlékárenské nápady

Ale to nebylo zdaleka všechno, čím se Radlická mlékárna mohla pochlubit. Měla širokou síť prodejen, později i mléčných barů, kam se chodilo na snídani nebo na svačinu. Mlékárna pracovala na tom, aby byla jiná a lepší, než ostatní. Už tehdy vyvinula a prodávala třeba smetanový zákys nebo kefír. A její zaměstnanci? Rozváželi mléko přímo do domácností. Z odpadů mlékárenské výroby se vyrábělo i koření Ilsa (nejprve v tekutém stavu, pak v kostkách).

K mléčným výrobkům Radlická mlékárna rozdávala svým zákazníkům i takzvané zálepky anebo sběratelské litografické kartičky – oboje bylo výbornou reklamou! Prohlédnout si je můžete v naší fotogalerii. Jovo se v Radlické mlékárně vyrábělo do roku 1962, kdy ho nahradily jogurty v plastových kelímcích.