První roky svého života prožila herečka Bára Kodetová v Těptíně. Jeho kouzlu podlehla navždy

28. leden 2022

Herečka Bára Kodetová říká, že kraj rozkládající se jižně od Prahy je jejím osudem. Narodila se v Těptíně, části obce Kamenice, poblíž Jílového u Prahy. A prožila tam pohádkové dětství. Jako dospělá žila pak dvanáct let v Netvořicích, kde spolu s manželem, houslistou Pavel Šporclem, zrekonstruovali starý mlýn. A dnes je jejím domovem dům v Kubelíkově ulici v Říčanech.

V Těptíně prožila podle svých slov nezapomenutelný čas. „Do svých deseti let jsem vyrůstala absolutně izolovaná. Byly jen dvě věci, které pro mě byly zásadní. Les, to znamená samota a absolutní ticho, a divadlo. Nic mezi tím neexistovalo,“ vzpomíná Bára Kodetová.

Spolu s rodiči žila v chatě, kde nebyla ani voda, ani elektřina, uprostřed lesů v chatařské oblasti. „Vyrůstala jsem tak trochu jako vlčí dítě. Byla jsem velice živá, veselá, extrovertní a milovala jsem přírodu. Lezla jsem na nejvyšší stromy, a když foukal vítr, řvala jsem: duj větře, duj!“ směje se herečka.

Kouzlu svého rodného Těptína prý naprosto podlehla. A tak když v dospělosti chtěla najít místo pro život pro svoji rodinu, neustále se do těchto míst vracela a hledala vhodné bydlení právě tam.

Péče o mlýn jí vzala všechny síly

Nejprve objevila starý mlýn v Netvořicích, do kterého se s mužem zamilovali na první pohled. Čekala je ale nákladná a náročná rekonstrukce. „Ale zvládli jsme to. Celou dobu jsme se snažili zachovat tu tradici a náladu toho mlýna,“ dodává herečka. Bohužel se péčí o mlýn a okolní zahradu postupem času absolutně vyčerpala, a tak svůj domov museli nakonec opustit.

Pavel Vítek a Bára Kodetová

Po krátkém pobytu v Praze ale zjistili, že je to přeci jen táhne do přírody a do klidu a nastalo další hledání. „Znovu jsem dům pro nás našla já. V Říčanech v Kubelíkově ulici. To bylo prostě znamení. Tentokrát jsme ale už nic neopravovali, jenom jsme ho vymalovali,“ usmívá se Bára Kodetová.

S rodinou dnes ráda vyráží na výlety po okolí. „S tatínkem (hercem Jiřím Kodetem - pozn. red.) jsme často jezdili na Konopiště, kde jsme si v tamní hospůdce dávali zvěřinu. Takže tam se rádi vracím i s mojí rodinou. A úžasná je třeba i Mikešova stezka. Kolem Říčan je nádherný Ladův kraj. A Mikešova stezka je krásná procházka lesy a poli,“ popisuje herečka.

Jejím obzvlášť oblíbeným místem je Točná. „Je tam keltské hradiště a to je energeticky velice silné místo. Já jsem tam dospívala, prožila jsem tam pubertu. Jsou tam krásné skály. A protože já se učím texty v přírodě, je to místo, které mám opravdu velmi ráda.“

Jaké bylo její dětství v rozvětvené umělecké rodině a proč se kromě herectví rozhodla věnovat i zpěvu, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio