Prvorepublikový veslařský trenažér v mělnickém podzemí. Mnohonásobný mistr Československa Josef Straka trénoval ve sklepě

15. červenec 2018 10:26

Josef Straka byl ve 20. a 30. letech minulého století opravdovou veslařskou hvězdou, a to nejen v Československu. Zúčastnil se dvou olympiád, medaile získával na mistrovstvích Evropy a byl taky sedmnáctinásobným mistrem republiky. A to všechno díky tomu, že mohl trénovat po celý rok, tedy i v zimě, když byly venkovní řeky zamrzlé. Ve sklepě svého mělnického domu měl totiž bazén.

 

„Měli bychom být na druhé třetí podzemní úrovni, asi 10 metrů pod zemí,“ vysvětluje kronikář města Mělníka Martin Klihavec u obrovské sklepní místnosti s bazénem o rozměrech 5x5 metrů.

Přímo u bazénu byl umístěn veslařský trenažér, na kterém trénoval československý olympionik Josef Straka. Veslo bylo zanořené do vody, aby mělo potřebný odpor.

Sedátko veslice představovala pohyblivá dřevěná konstrukce na pohyblivých lyžinách. Vepředu byly dvě opěrky na nohy.

Sklep a zároveň tréninková centrála Josefa Straky

„Na tomhle mohl veslař trénovat i v zimě, na rozdíl od veslařů, kteří mohli trénovat jen v létě na řece. Řeky, i Labe pod Mělníkem, byly celou zimu zamrzlé.

Soupeře z jiných klubů do své podzemní tréninkové centrály Josef Straka nepustil, byl ale členem mělnických veslařů, kteří trénovali s ním. Olympionik byl ale na svém trenažéru doma.

Veslovací trenažér Josefa Straky

„Je to zvláštní a zajímavé. Nezamrzl mu bazének, protože je tu stálá teplota, takže mohl v zimě trénovat,“ shodovali se návštěvníci sklepa.

Josefa Straku, sedmnáctinásobného mistra republiky na všech typech lodí a účastníka dvou olympijských her, v roce 1949 zatkli komunisté a věznili ho v pracovních táborech včetně toho uranového v Jáchymově. Sportovec zemřel v Litoměřicích v roce 1976.

Josef Straka se zúčastnil dvou olympijských her
autor: duch
Spustit audio