Pryč s autovraky, z pražských ulic mizí rychleji než dříve. Pomohla novela zákona

25. listopad 2021

Z pražských ulic mizí v rekordních počtech autovraky i dlouhodobě odstavená vozidla. Podle Správy služeb hlavního města pomohla novela zákona přijatá loni v dubnu, díky které je možné auto s technickou prohlídkou propadlou více než půl roku odstranit. Statistika zpracovaná pro Český rozhlas hovoří jasně. Zatímco během 17 měsíců před novelou odtáhla správa 152 aut, za stejné období po novelizaci jich bylo 691.

Nedaleko vlakové stanice Praha Radotín je zrezlá Škoda Felicia v šedé barvě s propadlou technickou. Její odtah sleduje i mluvčí Správy služeb hlavního města David Šebek: „Je to automobil, který byl nahlášen 21. června. A nyní po všech zákonných krocích bude odtažen.“

Auto s technickou prohlídkou propadlou více než půl roku je možné odtáhnout

„Odtah automobilu přijde na 1900 korun, s tím, že stání na odstavném parkovišti stojí první tři dny 250 korun. Od 4. do 180. dne už 400 korun na den,“ upřesňuje Šebek.

K listopadu řešila Správa služeb přes čtyři tisíce aut s podezřením na propadlou technickou prohlídku. Polovinu přitom odstranili sami majitelé. Třeba v Praze 10 k tomu napomáhají i samolepky. „Aby veřejnost věděla, že na ty vraky nekašleme, že se s nimi něco děje,“ říká František Daníček, ředitel odboru dopravy Prahy 10.

Autovraky na jednom z odtahových parkovišť

Samolepka funguje informativně, stojí na ní jednoduchý text - O tomto vraku víme a jeho odstranění řešíme. Podle zkušeností radnice opravdu výrazně pomáhají. „Po nalepení samolepky většinou ty vraky do týdne zmizí, nechápeme proč,“ uvádí Daníček.

Z ulic Prahy 10 zmizelo už přes 500 odstavených vozidel. V Praze 11 bylo zase 350 takových aut a nyní jich zbývá asi stovka.

Správa služeb hlavního města Prahy po oznámení o výskytu vraku provádí místní šetření vozidla přímo na místě jeho výskytu. K tomuto šetření dochází zpravidla do pěti pracovních dnů od převzetí oznámení. 

Pokud na základě návrhu vlastníka pozemní komunikace vyhodnotí Silniční správní úřad vozidlo jako vozidlo technicky nezpůsobilé:

  • uloží provozovateli/majiteli povinnost, vrak odstavený na dálnici, silnici, místní komunikaci, nebo veřejně přístupné účelové komunikaci odstranit a odstavit mimo takovou pozemní komunikaci
  • po marném uplynutí 2 měsíců ode dne, kdy byla pravomocně uložena povinnost, zajistí vlastník pozemní komunikace předání vraku na náklady jeho provozovatele provozovateli zařízení ke sběru, výkupu, zpracování, využívání nebo odstraňování autovraků.
autoři: Jaroslav Hroch ,
Spustit audio