Pryč s nepořádkem kolem kontejnerů a ty schovat pod zem. Touto cestou jde teď jičínská radnice

26. červenec 2021 07:39

Jičín má další místo s podzemními kontejnery. Konkrétně v Lindnerově ulici za základní školou. Je to už v pořadí třetí lokalita s těmito nádobami. Tady je lidé začnou používat 1. srpna. Cílem je vyřešit problémy s hromaděním nepořádku. 

Podzemní kontejnery mají až trojnásobnou kapacitu. Na povrch vyčnívají jen otvory pro vhazování, zatímco objemná konstrukce se nachází pod dlažbou komunikace.

Čtěte také

„Tyto normální kontejnery bezdomovci vysypávají a je to potom všude po zemi. Děti tady kolem toho chodí a nepořádek je všude okolo," ukazuje řadu kontejnerů, u kterých se povalují odpadky, paní Marcela.

Bydlí tady a někde je prý nepořádek dost velký. To, že se tu objevily podzemní kontejnery je podle ní jen dobře.
„Nebudou to moci vyhrabávat a nebude to rozházené po ulici. Určitě tady bude větší pořádek."

Navíc je toto místo v městské památkové rezervaci a sem proto podle místostarosty Jana Jiřičky z Volby pro město současné kontejnery nepatří. Navíc zabírají hodně místa.
„Částečně také zužují komunikaci. A samozřejmě, když jsou kontejnery před datem vývozu, tak jsou naplněné a někdy i přeplněné. A potom ne všechno skončí v kontejneru, ale něco zůstane i na zemi."

Povalující se odpadky by měly být minulostí

Nádoby podzemních kontejnerů jsou totiž dostatečně velké. Vyvážet se budou speciálním vozem budou pravidelně.
„Má manipulační ruku. Za ten hák, který je na vrchu vozového otvoru si kontejner zachytí, vyzdvihne ho a obsah vysype do vlastní korby a odveze. Čili celý ten proces je poměrně čistý."

Čtěte také

Problém je v tom, že někteří lidé nejsou na tento typ kontejnerů zatím zvyklí a neumí do nich odpad vhazovat.

To se podle Jana Jiřičky stávalo na rohu ulice Tyršova a Husova, kde se podzemní kontejnery objevily poprvé.
„Občas tam chce někdo nacpat najednou tři krabice a ono to nejde. Musí se tam dát postupně. Takže tam potom občas nějaká čouhá. Ale myslím si, že to se všechno v budoucnu všechno zlepší."

Už teď má radnice vytipovaná dvě další místa, kde by se kontejnery ukryté pod zemí měly také objevit. Jde o Lidické náměstí, kde je hustá bytová zástavba, a Fignerovu ulici, konkrétně místo před městskou knihovnou.

Podzemní kontejnery v Jičíně

Město Jičín má stavební povolení na umístění kontejnerů a teď se bude pokoušet na jejich pořízení a instalaci získat dotaci.

Spustit audio

Související