Psí chovatelce Martině Medňanské změnili boerboelové celý život. Našli jí manžela a vyhráli množství prvních cen

4. září 2020

Pes je přítel člověka – toto přísloví potvrdí snad každý. Ovšem pokud se svým čtyřnohým miláčkem začnete objíždět výstavy a soutěže, změní vám pes celý život. O tom ví své i paní Martina Medňanská, která si založila psí chovatelskou stanici Doxy House.

To by ještě nebylo nic mimořádného, kdyby se nejednalo o búrského buldoka - neboli boerboela. Toto plemeno bylo vyšlechtěné v Jižní Africe na hlídání rozlehlých farem a navzdory své obrovské velikosti je boerboel velice citlivý a oddaný pes.

Boerboelové neboli búrští buldoci chovatelky Martiny Medňanské

Martina Medňanská je z obce Doksy u Kladna, pracuje ve vodárenství, ale vítězné poháry a kokardy z domácích a mezinárodních psích výstav už v jejím domě postupně zaplnily téměř celý jeden velký pokoj. Původně měla menší psy, ale vše změnila fotografie v časopise Pes přítel člověka. Pohled na majestátního psa opírajícího se ve stoje o ramena majitelky způsobil doslova lásku na první pohled. O půl roku později si už Martina odvážela domů první štěňátko boerboela – fenku Norinku, která byla zakladatelkou nově vznikající chovné stanice Doxy House.

Dnes vlastní Martina Medňanská celkem čtyři bourboely a jak často se smíchem říká, zcela jí změnili život. A to doslova, protože psi jí našli i manžela. Během účasti na jedné z výstav na Slovensku se totiž její fenky tak zamilovaly do sympatického Karola, až bylo jasné, že bez něj doma už klid nebude.

Boerboelové neboli búrští buldoci chovatelky Martiny Medňanské

Dnes Martina a Karol Medňanský se svými boerboely ve volném čase objíždí všechny výstavy a soutěže u nás i v zahraničí. Původní Martinino malé auto na dlouhé cesty nahradila prostorná dodávka s pohodlným zázemím. Jak Martina přiznává, je to časově a finančně náročný koníček, díky kterému se ale seznámí s mnoha zajímavými lidmi. Výstavy tak objíždí nejen pro své vlastní potěšení, ale i proto, aby veřejnost s tímto mimořádným psím plemenem seznámila.

Chovatelka boerboelů - Martina Medňanská
Spustit audio