Ptačí chřipka znovu ničí chovy. Nákaza se objevila v Trhových Dušníkách, veterináři informovali hygieniky

28. září 2021 15:05, aktualizováno

V Česku se po zhruba čtyřech měsích znovu prokázala ptačí chřipka. Nákaza se objevila v domácím chovu v Trhových Dušníkách na Příbramsku. Podle Státní veterinární správy (SVS) tam byl prokázán nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Veterináři o tom informovali krajské hygieniky, řekl dnes a Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Zdrojem nákazy byli nejspíš volně žijící vodní ptáci. "Jde o subtyp H5N1, který na rozdíl od H5N8 může být potenciálně přenosný na člověka. Předali jsme tuto informaci krajské hygienické stanici," uvedl Majer. Vyjádření hygieniků ČTK zjišťuje.

Chovatel nahlásil úhyn pěti hus. V malochovu se dále nacházelo 16 slepic a 11 kachen. Zbývající drůbež veterináři utratili. V okolí ohniska vyhlásili ochranné a dozorové pásmo, kde jsou zpřísněné podmínky například na přesun drůbeže.

Ptačí chřipku, která je známa již od 19. století jako ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru označovaný jako H5N1 byl poprvé zaznamenán ve Skotsku v roce 1951. U člověka byla tato chřipka poprvé diagnostikována v Hongkongu v roce 1997. Opětovně se vir objevil v prosinci 2003 v Jižní Koreji.

V České republice se první případ viru ptačí chřipky H5N1 objevil v roce 2006 u labutě nalezené nedaleko Hluboké nad Vltavou. Virus H5N1 začal nejprve v roce 2003 decimovat drůbež v Asii, odkud se infekce rozšířila do Evropy, na Blízký východ a do Afriky. Větší potíže ale chovatelům drůbeže v ČR způsobil v letech 2007 a 2017 jiný podtyp, H5N8, u něhož ovšem nebyl dosud zaznamenán přenos na člověka.

V Česku bylo letos vyhlášeno již 39 ohnisek ptačí chřipky a utratilo se zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena. Podle Agrární komory ČR to může znamenat výpadky na trhu s kachnami. Kuřecího masa a vajec se výpadky zatím netýkají.

autor: Jana Karasová | zdroj: ČTK
Spustit audio