Půjčka pomůže obci Milý řešit finanční problémy způsobené bývalým starostou. Rozvoj obce ale na 10 let zablokuje

1. březen 2023 15:00

Ve finančních problémech se ocitla obec Milý po tom, co z jejího účtu zmizelo 9 milionů korun. To, že peníze v pokladně chybí, odhalilo nové vedení města, které vzešlo z podzimních komunálních voleb. Radnice se tak ocitla v situaci, kdy nemá na zaplacení faktur. Finanční půjčku ve výši 10 milionů jí nabídl Středočeský kraj a zastupitelé obce ji 28. února jednomyslně schválili. Na místě natáčela reportérka Natálie Máchová.

Čtěte také

Do finančních problémů měl obec dostat bývalý starosta Zdeněk Kvasnička, který funkci vykonával 20 let. Na účtě bylo při předání radnice novému vedení o 9 milionů méně, než očekávali, a navíc nebyly uhrazené některé faktury.

Český rozhlas Kvasničku oslovil, ten se ale k situaci odmítl vyjádřit. Půjčku bude obec splácet 10 let, což podle nezávislého místostarosty Ondřeje Machka ovlivní její chod.   

„Znamená to, že prostě budeme moci zajistit pouze základní chod obce a veškeré další investice se budou muset odsunout až na dobu, kdy bude půjčka splacená,“ uvedl starosta.

Půjčka byla podle nezávislého zastupitele Jakuba Šunky jediné řešení.

„Snažili jsme se to všemožnými způsoby nějak řešit, ale ve finále nebyla jiná možnost, než požádat krajský úřad. Současně ještě byla podána žádost na ministerstvo financí o výpomoc. Soukromé bankovní objekty odmítly obec zafinancovat.“

Na zasedání zastupitelsva se přišla podívat i paní Eva, která v 90. letech v obci vykonávala funkci místostarostky. „Je nám to velice líto. Vždycky, když jsme se ptali, kolik je na účtu peněz, tak nám bylo řečeno, že se šetří na čističky odpadních vod. Nakonec to dopadlo tak, že čističky sice máme, ale nejsou zaplacené.“

Na zasedání vedení obce Milý v úterý 28. února, kdy se půjčka schvalovala, bylo přítomno šest členů z celkového počtu sedmi zastupitelů, bylo tedy usnášeníschopné a půjčku odsouhlasilo.

Mluvčí středočeské policie Adéla Fialová potvrdila, že se případem ztráty peněz z obecní pokladny zabývají vyšetřovatelé. Nikdo ale zatím nebyl obviněn.

Spustit audio