Půl promile alkoholu bez pokuty. Novela zákona upravuje pravidla pro vodáky, tolerance platí pro vybrané úseky řek

1. březen 2023 10:59

Vodáci budou moci od 1. března plout po vybraných úsecích tuzemských řek pod mírným vlivem alkoholu bez hrozby pokuty. Začala totiž platit novela zákona o vnitrozemské plavbě, která povoluje vodákům splouvání s půl promile alkoholu v krvi.

„Půl promile úplně nevadí, pokud si vodáci dají jedno pivo. Nikoliv, že to bude první pivo,“ myslí si Lenka Říhová, která na Sázavě půjčuje vodácké vybavení. „Z hlediska bezpečnosti jsme spíše za to, aby vodáci alkohol na vodě nepožívali,“ dodává.

Čtěte také

Tolerance platí pouze pro vymezené úseky vodních cest, kde nehrozí velký provoz. Předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček uvedl, že je potřeba, aby někdo hladinu alkoholu u vodáků kontroloval:

„Nedokážu si představit, co bude s půl promile, když vidím, co se na řekách dnes děje s nulovou tolerancí. Půl promile jsou někdy dvě piva, ale na dámu to může působit úplně jinak než na nějakého statného muže.“

Jen vybrané úseky řek

Novela se zavádí pro lidi na kánoích, kajacích, raftech a třeba na paddleboardech, jedná se tedy o plavidla bez vlastního strojního pohonu. Tolerance ale na některých úsecích neplatí. Kde přesně?

„Týká se to Labe od Přelouče po státní hranici, dále Vltavy od Českých Budějovic po soutok s Labem v Mělníku. A pak se to týká ještě Moravy, od říčního kilometru 196 po soutok s Dyjí včetně Baťova kanálu. A ještě malého úseku na Ostravici a na Odře,“ upřesňuje ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Kdo bude dodržování pravidel kontrolovat a jaký postih vodákům případně hrozí? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Radek Duchoň ,
Spustit audio