Pumu ze Zvole se v noci na neděli podařilo odchytit. Vrátila se do výběhu

30. červen 2018 16:55

Pumu, která utekla ze zooparku ve Zvoli u Prahy, se podařilo v noci na neděli chytit. Lidem tak již nehrozí žádné nebezpečí, uvedl na webových stránkách obce http://www.zvole.info/ starosta Miroslav Stoklasa (hnutí Jedeme dál). Šelma utekla ve čtvrtek po chybě chovatele při krmení.

"Před několika minutami se podařilo uprchlou pumu uspat a zajistit. Bude vrácena do svého výběhu, a proto ruším veškerá opatření a doporučení. Tím však nekončí snaha o ukončení činnosti zoo na katastru obce," uvedl v sobotu večer starosta.

Pumu pomáhala hledat také specializovaná odchytová služba z Karlových Varů, kterou kontaktoval majitel zoo. Starosta od čtvrtka varoval obyvatele před hrozícím nebezpečím, upozorňoval například, že překážkou pro pumu není ani plot. Apeloval na rodiče, aby si hlídali své děti, které by se mohly stát snadnou kořistí pumy.

Starosta také připravuje na majitele soukromého zooparku trestní oznámení. Podle něj neudělali žádná opatření, aby se neopakovala situace z loňského léta, kdy po poškození výběhu uteklo sedmiměsíční mládě pumy. Současná situace je podle něj zároveň veřejným ohrožením. Majitele proto vyzval, aby ostatní kočkovité šelmy přesunuli z katastru obce na bezpečné místo.

Po zmizelém dvouletém samci Mourkovi chovatelé od čtvrtka pátrali ve spolupráci s policii. Zvíře se několikrát podařilo zahlédnout na různých místech, k odchytu ale došlo až v noci na neděli.

autor: voh | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio