Putovní výstava Národního muzea pomáhá trénovat paměť. Pohled na Karlův most oživí vzpomínky z dětství

3. říjen 2021

Mnoho domovů pro seniory zůstalo v posledním roce a půl uzavřeno před světem. Kvůli pandemii covidu byly zakázány návštěvy, terapie, venkovní aktivity i výlety. Pracovníci Alzheimercentra Černošice proto hledali jiné možnosti, jak s klienty trénovat paměť. Využili přitom nabídky Národního muzea a přímo na chodbách domova umístili panely s historickými fotografiemi.

Každý z nás občas něco zapomene. Zdravý člověk si vzpomene později, člověk s Alzheimerovou nemocí si nevzpomene vůbec. „Klienti už si nevzpomenou na běžné věci. Nevzpomenou si na věci, které dělali dnes a denně,“ vysvětluje ředitelka Alzheimercentra Lucie Cíglerová. Při trénincích paměti využívají pracovníci centra panely s fotografiemi, které připomínají život a dílo Karla IV. Senioři, kteří kolem panelů míří do jídelny, se mohou u fotografií kdykoliv zastavit a přečíst si zajímavosti z české historie.

Povídání o stavbě Karlova mostu může vyvolat vzpomínky na dětství

„Klienti se o to opravdu zajímají. Využili jsme teď výstavy na téma Karla IV., protože jsme přímo pod Karlštejnem,“ pochvaluje si Lucie Cíglerová. Jde už o druhou výstavu v pořadí. Paměť si klienti domova procvičovali už u výstavy Fenomén Masaryk. Při prohlídce starých fotografií si vybavují například výlet na Karlštejn nebo procházku s rodiči po Karlově mostě. „Když těm lidem dáte čas, navedete je tou otázkou, dáte jim nějakou nápovědu, tak oni si začnou vybavovat střípky z jejich mládí.“

Celkem čtyři různé výstavy vytvořil kolektiv pracovníků Národního muzea. Domovy seniorů si mohou panely s fotografiemi půjčit zdarma. Národní muzeum tak umožní kulturní zážitek i těm, pro které je dlouhá cesta do muzea příliš náročná. „Máme ještě připravené výstavy Rusalka a Sametová revoluce. To je takové odvážnější téma, ale myslím, že ta paměť se vybaví všem,“ přibližuje další varianty panelových výstav vedoucí výstavního oddělení Martin Musil.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.