Původní bydlení jim shořelo, nové si zařídili díky nábytkové bance. Ta pomáhá potřebným už rok

13. leden 2022

Přesně rok funguje v Praze tak trochu zvláštní banka - nejsou v ní peníze, ale použitý nábytek. Do skladu ho věnují dárci, magistrát pak věci nabízí zdarma lidem, kterým už na nové vybavení nezbývají peníze. Nábytek si tam od té doby vybralo více než 440 rodin.

Čtěte také

Paní Alice se synem Karlem bydlí v osmém patře barrandovského paneláku, jsou jedni z těch, kterým nábytková banka pomohla. Do menšího sociálního bytu 2+kk se nastěhovali před nedávnem. „Jsme tady nově. Nemáme nic, nemáme skleničky, nemáme bačkory, takže se nemusíte zouvat,“ vítá usměvavá Alice.

Hned v předsíni se zastavuje u dřevěné skříňky s šedou roletou. „Takže tohle je z nábytkovky, to je vlastně na šanony. Ale pán byl tak hodný a řekl, ať si to vezmeme jako botník. Takže tady nahoře jsou kabáty a dole jsou boty.“ Skříň, stůl nebo židle ve studentském pokoji jsou také z nábytkové banky. Moc k sobě neladí, to ale čtrnáctiletému Karlovi nevadí: „Byla to velká pomoc, protože jsou to věci, které jsou potřeba a byla to fajn podpora v téhle situaci.“

Paní Alice se synem Karlem v jejich novém bytě

Matka se synem se do bytu přestěhovali z azylového domu. Jejich původní bydlení před dvěma lety shořelo. A s ním i všechno jejich vybavení. „Neměli bychom si kam lehnout a neměl by kde psát, kam si dát věci. Takže bychom to měli dál v těch krabicích od banánů. Pomoc velká, jsme za ni vděční,“ přiznává Alice.

V nábytkové bance je zatím hlavně kancelářské vybavení.

Vybavení z nábytkové banky má ve svém bydlení přes 440 domácností. Dárci tam za rok věnovali přes pět tisíc kusů nábytku a elektroniky. Věci můžou být opotřebované, ale musí být funkční. O některé z nich je zájem neustále. „Naše velmi úzké hrdlo jsou nečalouněné židle. Těch chodí fakt malinké množství. Minulý týden nám přišlo šest stejných židlí a málem jsme s klukama otevírali šampus,“ popisuje vedoucí banky Tomáš Valenta. Lidé podle něj vyhledávají i rámy a rošty starších postelí. Nábytková banka se podle pražského magistrátu za rok fungování osvědčila, teď jednají o jejím rozšíření.

autor: Marie Veselá
Spustit audio